İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Taner Damcı, kullanıcıların tatlandırıcı içeren gıda ve içecekleri güvenle kullanabileceğini ifade etti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Damcı, obezite ve sağlık gerekçeleriyle, bireylerin günlük kalori (enerji) alımına gösterdikleri dikkatin her geçen gün arttığını ve gıdalardan alınan enerjinin düşürülmesi amacı ile düşük kalorili ve kalorisiz ürünlerin raflarda daha fazla yer bulmaya başladığını söyledi. Özellikle şeker tüketimine dikkat etmek isteyen tüketiciler için düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcıların iyi bir alternatif olduğunu belirten Damcı, kullanıcıların tatlandırıcı içeren gıda ve içecekleri güvenle kullanabileceğini ifade etti.

Tatlandırıcıların tüm dünyada bilimsel çalışmalarla en kapsamlı şekilde incelenmiş gıda bileşenleri arasında yer aldığını kaydeden Damcı, “Tüketiciler, günlük beslenme önerilerine uygun, yeterli ve dengeli bir beslenme çerçevesinde, onaylı tatlandırıcıları güvenle kullanabilir. Gıdalarda ve içeceklerde kullanılan düşük kalorili ve kalorisiz tatlandırıcılar bir yandan tat ve genel beslenme kalitesini korumaktadır. Diğer yandan da birçok gıda ve içeceğin içerdiği kalori miktarını azaltmaktadır. Buna içlerinde Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) gibi dünya çapında tanınmış yetkili kurumlar da onay vermiştir” dedi.

Spekülasyonlar tüketiciyi olumsuz etkiliyor

Tatlandırıcıların günümüzde birçok üründe kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Damcı, şöyle konuştu: “Ülkemizde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi tatlandırıcıların, hangi üründe, ne oranda kullanılabileceğini belirliyor. Bu konuda maalesef bazı spekülasyonlar üretiliyor. Bu tarz açıklamaların yapılması hem üreticiyi hem de tüketiciyi olumsuz etkiliyor.”