Malatya Tüketici Eğitim ve Koruma Derneği Hukuk Müşaviri Avukat Ayşenur Ersoy, açma kapama işlemi yapılmadan vatandaşların, elektrik faturalarına yansıtılan açma kapama bedellerinin geri alınabileceğini söyledi.
Avukat Ayşenur Ersoy hukuk bürosunda yaptığı açıklamada tüketicilerin sıkça sorduğu soruları yanıtladı. Ersoy, “Son günlerde bize en çok sorulan sorulardan biri elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak bedelleri ile ilgili sorulardır. Bu bedellerle ilgili Enerji Bakanlığının herhangi bir düzenleme yapıp yapmayacağı, bu bedellerin alınıp alınamayacağı ile ilgili vatandaşlarımız bizlere soru soruyorlar. Hakikaten biz de bu konuyu araştırdığımızda Yargıtay kararları doğrultusunda tüketicinin elektrik faturasına yansıtılan bu bedeli ve aynı zamanda bir de TRT bedelini geri alma imkanının olduğunu görüyoruz. Tüketiciler böyle durumlarda Tüketici Hakem Heyetlerine veya derneklerine müracaat edip haklarını alabilirler” diye konuştu.
BAŞVURULACAK YER, TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ
Elektrik açma kapama bedeli adı altında alınan 19 liralık bedelle ilgili konuya açıklık getiren Ersoy, “Vatandaşlar, ‘herhangi bir kesinti olmadan bizim faturamıza açma kapama bedeli yansıtılıyor’ diyorlar. Bu bedeli de başvurduğunuz takdirde geri alabilirsiniz. Eğer açma kapama işlemi yapılmadıysa. Vatandaşların bu konuda başvurması gereken yer Tüketici Hakem Heyetleridir. Avukatlara da vekaletname vererek, ihtarnamelerin gönderilmesine ve Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvuru sağlanmasını isteyebilirler. Bunun dışında tüketici dernekleri de başvuracakları yerlerden biri” dedi.
PTT 1 LİRA İŞLEM ÜCRETİ ALMAYACAK
PTT’nin yatırılan her fatura için almış olduğu 1 liralık işlem ücretinin de artık kaldırıldığını vurgulayan Ersoy, “Vatandaşlarla paylaşmak istediğimiz başka bir bilgi de Ankara Batı 3.Tüketici Mahkemesi emsal bir karara imza attı. PTT’nin fatura bedeli olarak almış olduğu 1 liralık işlem ücreti mahkeme kararı ile vatandaşa iade edildi. Dolayısıyla bu da emsal oluşturan bir karar” ifadelerini kullandı.