CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, 24 milletvekilinin imzasını taşıyan ve TBMM Başkanlığı'na verdiği araştırma önergesiyle; ırmak ve dere yatakları kenar bölgelerinde alüvyon dolgu yataklarında imar verilen yapıların araştırılmasını istedi. 

MUTLAKA ARAŞTIRILMALI

Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız iki depremde; fay hatlarında, alüvyon dolgulu alanlarda kaçak yapılaşmanın olduğu yerlerde can kayıplarının çok fazla olduğuna dikkat çeken Zeybek, "Samsun'da DSİ’nin dere yataklarında yaptığı ıslah çalışmaları sonucunda; daha önceleri 'sel yatağı' olarak tanımlanan alanlar imara açılmıştır. Samsun genelinde, sağlam olmayan zeminlerde imar izni verilmemeli ve imar verilen yerler bütün yönleriyle mutlaka araştırılmalıdır" dedi.

ŞU SORULARI SORDU

Zeybek verdiği önergede şu soruları sordu: "Samsun'da, alüvyon dolgu sahalarında, fay hatları ve dere yatakları civarında imar izni verilmesinin nedeni nedir? Bu alanlarda imar izinleri verilirken zemin etütleri yapılmış mıdır? Böyle bir depremde ilimizde kaç konut yıkılacak ve can kaybı ne kadar olacaktır? Bununla ilgili bir öngörünüz var mıdır? Samsun'da yapıların depreme dayanıklılık testleri yapılmış mıdır? Samsun'un güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı civarı ve sağlam zemine sahip olmayan alanların jeolojik yapısının ve bu sahalardaki yapıların incelenerek, gelecekte olası bir depreme karşı gerekli önlemleri almak için bir çalışma yapıyor musunuz?"

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.