Gaziantep’te bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Kitap Festivali’nin beklentiyi karşılamadığı ifade edildi. Festivali gezen bazı katılımcılar, festivalin ‘uluslararası’ hüviyet taşımadığını, Gaziantep gibi bu tür etkinliklere daha fazla ihtiyaç duyulan bir şehirde, daha fazla katılımlı ve çeşitli etkinliklerin yer bulduğu bir organizasyonun gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi ve bazı kuruluşların desteğiyle Yeşilsu’da başlayan 1. Uluslararası Kitap Festivali, bugün sona eriyor. Kitap stantlarının açıldığı ve yazarlarla söyleşilerin gerçekleştirildiği festivalin tam manasıyla beklentiyi karşılamadığı bazı katılımcılar tarafından dile getirildi. Festivale daha fazla katılımın olması gerektiğini söyleyen Cevat Karabulut, bu tür etkinliklerin özellikle hafta sonları piknik ve kebap kültürünün yoğun olduğu bir şehirde daha güçlü hale getirilmesi gerektiğini savundu. Karabulut, “Maalesef, Gaziantep çok okumuyor. Bu tür etkinliklerin sayıca artması önemli ancak içeriğin de dolu dolu olması gerekiyor. Festivalden ziyade pikniği tercih eden bir çok insanın olduğunu gördüm. Uluslararası denilen bir organizasyonda sadece Gaziantep içerisinde kalınmış. Ulusal ölçekteki bir çok yayın evini göremedim. İlgiyi artırmak için etkinlikler daha cazip kılıcı hale getirilebilmeliydi.” dedi.

Araştırmacı Yazar Gülşen Gazel de kitap ve edebiyat içerikli etkinliklerin, Gaziantep’in en büyük eksikliklerinden olduğunu savunarak, Büyükşehir Belediyesi’nin bunu gördüğünü ancak bu organizasyona ‘uluslararası’ denmesini yadırgadığını kaydetti. Gazel, “Mini kitap fuarı konseptinde de olan programa uluslararası bir yana, ulusal hiçbir yayınevinin katılmaması da ilginç olmuş. Organizatörlerin ıskaladığı en büyük şey ise Gaziantep'in yerel yazar, şair ve edebiyatçılarının ve ulusal bazda yayın yapan yayınevi ve dergilerin organizasyona dahil edilmemesi.” diye konuştu. Gazel, şehrin entelektüel anlamda daha hızlı gelişmesi adına gelecek yıllarda daha organize etkinliklerin ortaya çıkmasını temenni ettiklerini belirtti.