Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) 2014-2015 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminden itibaren Türkiye’den görevlendirdiği uzman öğretmenler ile Filistin’de El-Bireh, Nablus ve Cenin Türk kız okullarında Türkçe dersleri başladı.
TİKA, Filistin’e yönelik projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminden itibaren Türkiye’den görevlendirdiği uzman öğretmenler aracılığıyla Filistin’de hizmete sunduğu El-Bireh, Nablus ve Cenin Türk kız okullarında haftada üçer saatlik Türkçe dersleri başladı. Ortalama 30’ar kişilik dört sınıfta bulunan 130 öğrenciye ikinci yarıyılın başlamasıyla birlikte Türkiye’den getirtilen Türkçe eğitim seti de ücretsiz olarak dağıtıldı. Türkçe derslerine olan yoğun ilginin bir sonucu olarak derslere öğrencilerin yanı sıra okulda bulunan öğretmenlerin de iştirak ettiği müşahede edildi.
TİKA, görevlendirdiği öğretmenlerle Ramallah’ta bulunan Türkiye-Filistin Dostluk Derneği’nde de haftada iki gün altı saat olmak üzere 20 kursiyere Türkçe kursu başlattı. Eğitim materyalleri TİKA tarafından karşılanan kursa olan talep, gün geçtikçe artıyor. Ayrıca Bir-Zeyt Üniversitesi ile yapılan görüşme sonucunda üniversite bünyesinde açılan Türkçe ders önerisine iki gün içinde 30 öğrencinin başvurması üzerine burada da haftada dört saat Türkçe dersi verilmeye başlandı.
Öte yandan TİKA’nın önceki yıl Filistin’de bulunan arşiv çalışanlarıyla akademisyenlere yönelik olarak başlattığı Osmanlı Türkçesi kursları da devam ediyor. Ebu Dis’de bulunan Filistin Yönetimi Vakıflar Bakanlığı’na bağlı arşivde ve Kudüs Başkonsolosluğu Kültür Merkezi’nde sürdürülen kursları birinci ve ikinci seviyelerden toplam 35 kursiyer takip ediyor.