Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi tarafından 2 yıl önce bir hızardan alınan ve yeniden toprakla buluşturularak yaşama kavuşturulan 800 yıllık zeytin ağacında ilk hasat yapıldı. 10-12 kilo arasında ürün vermesi beklenen ağaç, görenlerin de ilgi odağı oluyor. Başkan Tuna, "800 yıl önce bu zeytin ağacından yiyen insanların yedikleri ürünün aynısını aldık. Bir kütükten, bir odundan bugün zeytin aldık. Bu yıl yaklaşık 10-12 kilo arasında ürün var" dedi.

Mersin’de dünyada eşine ve benzerine az rastlanacak bir olay meydana geldi. Akbelen Bulvarı üzerinde inşa edilen Alparslan Türkeş Parkı’na dikilen 4 ton ağırlığındaki kök halinde bulunan 800 yıllık zeytin kütüğü, 2 yaşında bir zeytin ağacıyla aşılanarak yeniden canlandırılırken, kök salma ilaçları, bakım ve özel sulama çalışmalarının ardından geçen yıl ürün vermeye başladı. Geçen yıldan itibaren ürün vermeye başlayan ağaçtan bu yıl ilk hasat yapıldı. Ağacın ilk hasadını Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ile Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Kemal Karaoğlu yaptı.

"Bir kütükten, bir odundan zeytin aldık"

Hasadın ardından açıklamalarda bulunan Başkan Hamit Tuna, bu ağacı Toroslar Belediyesi olarak 2 yıl önce bir hızarın önünden aldıklarını kaydederek, "Hızarcının önünde odun olmayı bekleyen bir zeytin kütüğünü, yaklaşık 2,5 metre boyundaki bu zeytin ağacını burada yapmakta olduğumuz bir parka diktik. Hakikaten bir kütükten, bir odundan bugün zeytin aldık. Çiğ yumurtaya can veren Allah’ım böyle bir kuru kütüğe can verdi. Geçen yıl aşıladığımız kütüğün içerisindeki fideden ürün almıştık. Bu yılda orijinal, gövdeden çıkan dalından ürün aldık. Yani 800 yıl önce bu zeytin ağacından yiyen insanların yedikleri ürünün aynısını aldık. Bugünde hasadını aldık. Yaklaşık 10-12 kilo civarında ürün var. Aşı olanın da bir iki kilo var. Bu konuda çevreye sahip çıkmak istiyoruz. Özellikle zeytin ağaçlarının yok olmaması yönünde yaptığımız bu çalışma hakikaten kayda değer" diye konuştu.

"Mersin tarihinden daha eski bir yaşa sahip"

Zeytinin barışın sembolü olduğunu vurgulayan Tuna, "O anlamda da farklı bir yanı, özelliği vardır. Zaten bir Akdeniz bitkisi olması sebebiyle sağlık açısından da bilim adamlarının hep tavsiye ettiği, yenmesi konusunda önerileri vardır. Hem o anlamda hem çevrecilik anlamında bir anı bir hatıra ağaç olarak kalacak. Bin yıla yakın geçmişi olan, ifademizle hangi padişahlar, hangi sultanlar bu zeytin ağacından zeytin yemişlerdir dediğimiz, o manevi bir havası da olan böyle güzel bir bitkinin ürününü almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu zeytinden hatıra olacak şekilde küçük kavanozlar halinde dağıtacağız. Tabi çok suladığımız için erken kararma yaptı. Zeytin normalde bu kadar su istemez. Tabi biz sürekli bakım halinde tuttuğumuz için, bizim için önemli bir ağaç olduğu için sürekli sulandı. O yüzden erken karardı. Bu yüzden bizde siyah zeytin türünü burada salamura şeklinde yaparak değerlendireceğiz. Bu zeytin ağacını bu şekilde yaptıktan sonra her yerden bununla ilgili bize talep de bulunuldu. Çok uzun süre kalmış zeytin ağaçlarında böyle bir canlanmanın olma ihtimali yok. Bu ağaç bizim şansımıza, Allah’ın yardımıyla böyle güzel bir ağacı burada barındırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mersin tarihinden daha eski bir yaşa sahip. Bu özellikte ki ağaç burada anıt ağaç olarak ilelebet kalacak" ifadelerini kullandı.