Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN’da yaz aylarının en sıcak günlerine denk gelen ramazan ayı ve kurban bayramında düğün, nişan ve sünnet düğünlerindeki azalma, kuyumcu esnafı olumsuz yönde etkilendi. Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, "Bu dönemde esnaf başına 4 kilo altın satmamız gerekirken bu rakam şu an için 400 grama kadar geriledi" dedi.
Okulların tatile girmesiyle birlikte başlayan, nişan, düğün ve sünnet törenlerinde işlerin yoğun olduğu kuyumcu esnafı, yazın en sıcak günlerinin ramazan ayına denk gelmesi ve akabinde yaşanacak kurban bayramından olumsuz etkilendi. Özellikle bu dönemde altın satışlarının gerilediğini belirten Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, kentte 105 kuyumcunun bulunduğu dile getirdi. Kuyumcuların iş yoğunluğunun yaz aylarında olduğunu söyleyen Özman, "Kışın insanlar genellikle acil ihtiyaçlarını alıyorlar veya ufak tefek alışverişler yapıyorlar. Ama yaz sezonu dediğimiz zaman düğün sezonu başlıyor malumunuz. Düğünlerin başlaması, nişan olması hatta sünnetlerin olması bile işlerimizi arttırıyor" dedi.
Kuyumcu esnafının yaz ayını sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Salih Özman, "Son birkaç yıl özellikle ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi işlerimize ciddi anlamda sekte vuruyor. Ramazan ayının kutsallığına hepimiz inanıyoruz ama biz bu işi ticari olarak söylüyoruz. Eleştirilerimiz ramazan ayına değil, ticaretimizin azalmasına. İki bayram arası düğün olmaz inancı da işlerimizi olumsuz etkiliyor. Halbuki din adamlarımız böyle bir inanışın olmadığını dile getiriyor. Ramazan ve kurban bayramları arasındaki yaklaşık 2 aylık dönemde satışlarımız yüzde 10'lara kadar geriliyor. Bu iki aylık dönemde düğün, nişan ve sünnet düğünlerini göz önüne aldığımızda satmamız gereken altın, kuyumcu başına 4 kilo alması gerekirken bu rakam 400 grama kadar düştü. Bu da çok ciddi bir anlamda işsizlik demek., esnafımızın da dertlenmesi demek" dedi.

FOTOĞRAFLI