Merhaba kıymetli okuyucularım; hayatımızın olmazsa olmazı olan toplu taşıma araçlarının öneminin farkında mısınız derseniz? Elbette farkındayız.
Hele bu yakıtlardaki artışlardan sonra toplumun çoğunluğu toplu ulaşım araçlarını kullanarak işlerine gidip gelmektedirler. 
Bir ilde en büyük sorunu ne dersek? TRAFİK ilk sırada gelir. O bölgede yaşayan halka zorunlu olmadıkça özel araçlarınızı kullanmayın onun yerine toplu taşıma araçlarını kullanılması önerilmektedir.
Samsun'da toplu ulaşım araçları neler dersek; tramvay, belediye ve halk otobüsleri ile minibüsler.
Toplumun tramvay ile E-1 ve E-5 güzergâhlarında yaşanan şikâyetlerinin neler olduğu konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı ile SAMULAŞ yetkililerini bilgilendirmek ve ilgilenmeleri  için kaleme almak zaruri olmuştur.
Evet; toplumun yaşadıkları neler derseniz,
TRAMVAY GÜZERGÂHI; OMÜ(Ondokuz Mayıs Üniversitesi)’den kalkan tramvayların iki varış noktası var. Bunlardan  biri Belediyeevleri diğeri Tekkeköy.
 Kalkışta tramvay tabelasında hangi güzergâha gidilecekse o yerin ismi yazılmaktadır. O nedenle tramvayla yolculuk yapacak insanlarda Belediyeevleri'ne gidene binmeyip bir sonraki kalkacak veya gelecek olan Tekkeköy tramvayını bekleyip o tabelayı görünce biniyorlar.
Buraya kadar anlaşılmayan bir şey var mı? Elbette yok. Fakat bizim Tekkeköy tabelası yanan tramvayla Belediyeevleri'ne geldiğimizde ilgili Watman (tramvay sürücüsü) yolcuların bir sonraki gelecek Tekkeköy tramvayına binilmesi için tramvaydan inilmesini söylüyor.
Hani bu durum bazı nedenlerden dolayı bir iki sefer olsa eyvallah diyeceğim de. Bu duruma sıkça rastlanılmaktadır. Sonra ne oluyor derseniz orada bu çağrıyı yapanla insanlar arasında münakaşaya giriliyor.
Neden bu duruma fırsat veriliyor? İn deyince inen, bin deyince binen insanlar karşınızda yok. Düzenlemeyi doğru yapın ki insanlar da gerilmesin. Herkesin kendine göre gideceği güzergahta işi ve randevusu olabilir.
DİĞER SORUN;  E-1 ile E-5 güzergâh duraklarında. Özellikle Büyük Cami cepte oluyor. Otobüs o durağa geliyor yolcuları alıyor. O ara kırmızı ışık yanıyor yayalar için de yeşil ışık yanıyor. 
Maalesef otobüs kaptanı yeşil ışık yanmadan cepten çıkıyor gelen yolcu el ediyor maalesef kapıyı açmıyor ne imiş cepten çıkmış çıkma beyefendi bu insanlardan yaşlı olanlar var.
Bir de bazı duraklarda yolcu el kaldırmasa durağa girmeden gidiyor.Neden durağa girmiyorsun o insanlar senin durakta duracağını düşünerek el kaldırmıyorlar.
 Sonuç olarak; bu sorun insan kaynaklı olduğuna göre çözümsüzlüğü de çözecek sizlersiniz. 
İnsanın ilim ve edebi, en büyük varlığıdır. Eskimez, çürümez, kaybolmaz.( Mevlana)
Düşündürebilmek, gelecek için üretilecek ürünün ana kapısıdır. 
Bu sözün ne kadar önemli olduğunu konular işlendikçe fark edeceğimizden eminim.
Birlikte siz, biz demeden, sıcak, sevecen ve mutlu birlikteliklerin bir arada olduğu sağlıklı neşeli yarınlar dilerim. Hoşça kalın...
                                       KAZIM İLHAN                                                                                SOSYOLOG VE AİLE DANIŞMANI