Ladik ilçesinin el emeği göz nuru Coğrafi Tescilli Ürünü "Ladik Fanilası" yaklaşık 200 yılı aşkın süredir ilçeye değer katıyor. İlçeye özgü yaklaşık 200 yılı aşkın süredir örülen "Ladik Fanilası'nın özelliği nedir?" İşte yanıtı...

LADİKKKK.jpg

LADİK FANİLASI ÖZELLİĞİ NEDİR?

Ladik Fanilası, pamuk ipliğinden örülerek kışın üşümemeyi sağlayan yazın ise teri emerek terlememeyi sağlayan bir üründür. Ladikli kadınlar ev ekonomisine katkı sağlamak amaçlı "Ladik Fanilasını" örmüşlerdir. Pamuk ipliğinden özel teknikle ördükleri Ladik Fanilası arık günümüzde fabrikasyon fanilalara yenik düşmektedir.

Samsun'un hemen her ilçesinde el sanatlarına ilişkin bir tarih bulunmaktadır. Her ne kadar zaman içinde el sanatları teknolojiye yenik düşse de Samsun'un Ladik ilçesine ait coğrafi tescilli Ladik Fanilası'nı ilçede yapan bir kaç usta bulmak mümkün.

FANİLAAA.jpg

EL SANATLARI İLE ÜRETİLEN ÜRÜN

Geçmişten günümüze ulaşabilen geleneksel el sanatları; toplumun yapısına göre oluşmuş, yöresel özellikler gösteren, etnografik değerler taşıyan, çoğu sanatsal boyutta ve işlevsel olan, halk tarafından üretimi sağlanan, kullanılan, alınıp satılan, bugün üretimi ile gelir getirebilen ürünlerdir.

LADİK FANİLA1.jpg

KIŞIN ÜŞÜTMEYEN YAZIN TERLETMEYEN FANİLA

Ladik ilçesinin soğuklarına karşı orada yaşayanlar çare olarak kendilerine zırh dikerek korumayı bulmuşlardır. Halkı soğuktan koruyan yün zırh, kış aylarında altlık ve üstlük olarak giyilerek kış soğuklarına dayanmak için yöre halkının kurtarıcısı olmuştur. Zaman içinde yerini hazır dokuma ürünlerine kaptıran Ladik Fanilası'nı,  hala geleneksel yöntemlerle ören bir iki usta bulmak mümkündür.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.