Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasının Ekim ve Kasım ayı eğitim programı kapsamında “Tedarikçi Performans Değerleme Yöntemleri” konulu eğitim gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Erdal tarafından gerçekleştirilen eğitim seminerinde bilinçli ve meraklı katılımcılara, “Tedarikçi Performans Değerleme Yöntemleri” hakkında düşünsel bilgilendirmelerde bulunuldu.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen eğitimde “Tedarik Zinciri Yönetimi ve Temel Evreleri”, “Tedarik Zinciri Kararları”, “Tedarik Zinciri Süreçleri”, “Tedarik Zinciri Performansı; Stratejik Uygunluğun ve Odağın Başarılması”, Tedarik Zinciri Performans Yönlendiricileri ve Ölçütler”, “Tedarik Zinciri Metodolojileri” gibi konularda bilgiler verildi.

Tedarik zinciri sürecinin teknik olarak, malzeme tedariki işlemlerini yerine getiren, bunları yarı mamul ve mamullere dönüştüren ve daha sonra bunları dağıtım kanalıyla müşterilere ulaştıran hizmet ve dağıtım seçeneklerinden oluşan bir ağ bir şebeke olduğuna vurgu yapıldı. Bu geniş ağın üretimde malzemelerin sağlanmasından başlayıp, bu malzemelerin ara ve tamamlanmış ürünlere dönüşümü ve tamamlanmış ürünlerin müşterilere dağıtımına kadar geçen evreleri içerdiği anlatıldı.

Tedarik zincirinin yönetimi

Tedarik zincirinin yönetimi konusunda da katılımcılara bilgi veren eğitimci akademisyen Prof. Dr. Murat Erdal, tedarik zincirinin yönetiminde üretimden, paketlemeye, nakliyeden, ürün kabul ve depolamaya, dağıtımdan kullanıcıya kadar hemen her alanda ürünün durumu hakkında merkeze bilgi akışının sağlıklı olmasına ve önemine dikkat çekti.

Tedarik zinciri yönetiminde birincisi başarılı firmalarla iletişimi güçlendirmenin önemi olduğuna değinilen konuşmada şu bilgiler verildi. Bu alanda hangi tedarikçiler olmazsa olmaz durumdadır. Bu tedarikçilerle iletişim kurulabilir ve ortaklık yapılabilir mi? Rakipler bu tedarikçiden ürün alıyor mu alabilir mi? Bu ve benzeri soruların cevabının verilmesinin önemli olduğuna dikkat çekilen eğitimde bir diğeri önemli husus olarak da kanal yapısındaki değişimlerin kontrolünde etkili olmanın önemi vurgulandı.

Tedarik zincirinin en önemli evrelerinden ve halkalarından biri olan perakende sektörünün büyümesine oranla bu sektöre ürün verenlerin karlılığına da dikkat çekilen eğitimde tedarikçinin bu dengeyi iyi takip etmesi gerektiği bildirildi. Eğitimde büyük firmaların perakende firmalarıyla ne derece rekabet içerisinde olduklarını da kontrol ettikleri anlatılarak büyük üreticilerin kar paylarının her geçen gün daha da düşerken müşteriye son noktada ürün sunan perakendecinin kar oranının aksine artış gösterdiği anlatıldı.

Sahadan örneklerle kıyaslamaların yapıldığı eğitimde katılımcılara ürün farklılaşması, marka ve kategori yönetimi, müşteri taleplerindeki değişim ve buna paralel olarak müşteri odaklı hale gelmek gibi konularda da bilgiler sunuldu.

Tedarik zincirinin en önemli uç noktası olan müşterilerin de artık kıyaslama yaptığına ve sürekli bir arayış içerisinde olduğuna da dikkat çekilen konuşmada müşteriden gelen talepler doğrultusunda bunların da üretimden son tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte karşılanmasına dönük eksiklerin giderilmesinin de rekabetteki önemine vurgu yapıldı.