Vatandaşların kurban ibadetlerini gerçekleştirecekleri, Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. eğer kurbanınızı almadıysanız vereceğimiz bilgilere dikkat edin.Kurbanlık almaya hazırlanan vatandaşlar için, "kurban alırken dikkat etmeleri gereken" ayrıntıları derledik.

KURBANLIK NASIL SEÇİLİR?

Duruşu canlı olmalı 
Gebe olmamalı 
Yaşını doldurmuş olmalı
Çok zayıf olmamalı 
İki gözü görmeli, kulakları yerinde olmalı 
Ayaklarında bir hastalık bulunmamalı 

HAYVANIN DURUŞU CANLI OLMALI

Öncelikle alınacak olan kurbanın duruşunun canlı olup olmadığına bakılır. Herhangi bir hastalığının olup olmadığı ağız ve burnundan akan salyadan anlaşılabilir.Kurbanlık hayvanın  durumunun iyi olup olmadığı iyice dikkat edilmelidir.

KURBANLIK GEBE OLMAMALI

Besi hayvanınında gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçiminden uzak durulmalıdır. Diyanet işleri Başkanlığından alınan bilgilere göre; gebe hayvanların kurban olarak da etlik olarak da kesilmesi uygun değildir. Ancak kesilmesi durumunda da kurban ibadeti yerine gelmiş olur.

YAŞINI DOLDURMUŞ OLMALI

Hayvanın yaşının anlaşılabilmesi için büyükbaş hayvanlarda, ön dişlerine bakmamız gerekir. Ön alt süt dişlerinin düşerek yerine kalıcı ,diğer dişlere nazaran, daha büyük ve parlak 2 dişin çıkması, hayvanın 24 ayını doldurduğunu,göstermektedir.

Kurbanlık hayvanların yaş sınırı, Hz. Peygamberin (s.a.s.)sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5; sığır ve mandada 2; koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir. Koyunlardaki bu istisna bizzat Hz. Peygamber (s.a.s) tarafından yapılmıştır (Müslim, Edâhî, 13).

KURBAN ÇOK ZAYIF OLMAMALI

Kurbanlık hayvanın çok zayıf olmaması gerekir. Kurbanlıkların neyle beslendiği çok önemlidir. Ama bunu anlamak çok kolay değil. Çünkü üreticilerin bazıları hayvanları mısır slajı yedirmekte ve bu mısır slajı büyükbaş hayvanların işkembesinde şişkinlik yaratıp kurbanlıkların daha ağır çıkmasını sağlamaktadır.

GÖZLERİ KÖR OLMAMALI

Kurban alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da hayvanın iki gözünün görmesi. Eğer bir tanesi görmüyorsa kurbanlık olamaz. Ayrıca kulaklarının da yerinde olması gerek. Kurbanın kuyruğunun üçte birinin olması gerekmektedir. Ayrıca boynuzlarının da yerinde olması gerekiyor.

AYAKLARINDA HASTALIK BULUNMAMALI

Kurbanlık hayvanın ayaklarında bir hastalık bulunmamalı, kurbanlık hayvanı kesileceği yere götürürken mutlaka hayvan kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekmektedir.

2022 KURBAN KESİM BEDELİ NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 2 bin 250 lira, yurt dışında 1800 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.