DENİZLİ'nin Çameli İlçesi Gökçeyaka Mahallesi'nde yaşayan ve 'Cura' isimli üç telli sazıyla UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı' seçilen, Avrupa'da yaşamı ve sanatı belgesel filmlere konu olan saz ustası 82 yaşındaki Hayri Dev'in ismi, ilçede bir caddeye verildi.
Çameli Belediye Meclisi, Ağustos ayı toplantısında Yunuspınar Mahallesi içinde bulunan Deveçukuru Caddesi'nin ismini oy birliğiyle Hayri Dev Caddesi olarak değiştirme kararı aldı. UNESCO tarafından 'Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı' seçilen Hayri Dev, ismi yaşadığı ilçede caddeye verilerek onurlandırılmış oldu. Çameli Belediye Başkanı AK Partili Cengiz Arslan, cadde isminin belediye meclisi kararıyla değiştirildiğini belirterek, "Sanatıyla ilçemizi Avrupa'da tanıtan, UNESCO tarafından da yaşayan kültür hazinesi seçilen Hayri Dev'in ismini caddeye vermekten dolayı mutluyuz" dedi.
HAYRİ DEV KİMDİR?
1933 yılında Denizli'nin Çameli İlçesi'nin Gökçeyaka Köyü'nde doğan Hayri Dev, büyüyünce düğünlerde dinlediği üç telli saza gönül verdi. Cura denilen 3 telli çalgıyı öğrenen Dev, Masıt Kırığı denilen dokuz sekizlik mahalli ezgileri çalan ve söyleyen bir usta oldu. İkisi erkek, üçü kız beş çocuğu olan Hayri Dev ailesinden habersiz elindeki üç telli sazı ve çam düdüğünü hiç bırakmadı. Evlere gidip yarenlik yaptı, düğünlerde insanları eğlendirdi. Ormanda, dağlarda çobanlar için çaldı, söyledi. 1992 yılında hayatını değiştirecek bir olay oldu. Fransız Jerome Cler, İspanya'da duyduğu bir bağlama sesinin büyüsüne kapılarak Türkiye'ye geldi, Hayri Dev'i buldu. Dinlediği ses, Dev'in elindeki üç telli saza aitti. Daha sonra 15 kişilik bir Fransız ekibi tekrar köye geldi. Dev'in hayatı 'Ormanlar Arkası' adlı belgesel filmle anlatıldı. Fransız müzikologlar üç defa ülkelerine konser verdirtmek üzere çağırdılar. Çameli Halk Eğitimi Merkezi'nin oluşturduğu 10 kişilik grup içinde üç telli cura ve çam düdüğü çaldı. 2004'de Ankara'da, 2005'de İstanbul'da Kültür Bakanlığı'nın yaptığı Halk Oyunları şölenlerine, 2007 İzmir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün davetlisi olarak bu grubu içinde bulundu. Hayri Dev şu anda Denizli Belediyesi Konservatuar hocalarına yaptığı müzik hakkında dersler veriyor. Bu dersler sayesinde Hayri Dev'in yaptıkları yaşamaya devam edecek.

FOTOĞRAFLI