Üniversite mezunlarına yeni iş imkanı sağlayan ve Türkiye’de 50 bin kişinin istihdam edileceği Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı kurslarına ilgi her geçen gün artıyor.
Aspir Eskişehir-Bursa Eğitim Kurumları Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) Eğitim Sorumlusu Yeşim Özil Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) alanında çok fazla personel açığı bulunduğunu belirtti. Özil, bu yeni yeni duyulmaya başlayan meslekle ilgili önemli bilgiler verdi. Eğitim Sorumlusu Yeşim Özil, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak için herhangi bir lisans mezunu olmanın yeterli olduğunu kaydetti. TMGD olmak isteyenlerin 49 saatlik eğitim aldıktan sonra sınava girmeye hak kazandığını aktaran Özil, “Eğitim almış kişiler Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın açtığı TMGD sınavından 70 üzeri puan aldıkları taktirde danışman, YDS sınavından 65 ve üzeri, TMGD sınavından da 80 üzeri aldıkları taktirde TMGD eğitmeni olabilirler” dedi.
70 PUAN ALMAK YETERLİ
Eğitim Sorumlusu Yeşim Özil, TMGD’yi şöyle tanımladı:
“Tehlikeli madde olarak nitelenen malzemelerin yurt içi ve yurt dışında güvenli bir şekilde taşınabilmeleri için uygulanan kuralların bütünüdür. Tehlikeli madde taşıyan kuruluşlar ilgili mevzuata göre bir tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etmek zorunda. Tehlikeli madde güvenlik danışmanı olabilmek için ilgili niteliklere sahip olmanın yanında kişilerin, düzenlediğimiz eğitimlere katılıp Ulaştırma Bakanlığı’nın açtığı sınavda 70 üzeri puan almaları gerekiyor.”
İŞ BULMAK
4 yıllık üniversite mezunlarının bölüm ayrımı olmaksızın katılabileceği Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından açılan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı sınavı için eğitim verdiklerini ifade eden Özil, sınavda başarılı olan kişilerin Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı unvanı kazanacağını kaydetti. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı’nın Türkiye’de çok bilinen bir meslek olmadığını aktaran Özil, danışmanların Tehlikeli Madde Faaliyet belgesi olan firmalarda iş bulabileceğini kaydetti. Özil, “Türkiye’de Avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde yayımlanan yeni bir mevzuattır ve tebliğe göre; tehlikeli mal üreten, satan, toplayan, taşıyan firmalar bünyelerinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmak zorundadır” diye konuştu.
YASAL SORUMLULUĞU YOK
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı’nın sorumluluklarına da değinen Eskişehir Eğitim Merkezi Sorumlusu Yeşim Özil, danışmanın, yasal olarak hiçbir sorumluluk olmamakla beraber, danışmanlık görevi esnasında herhangi bir hata yaptığı taktirde bakanlık tarafından uyarı aldığını ve üç uyarı sonrasında belgesi elinden alındığını söyledi. Böyle bir durumda danışmanın bir yıl görev yapamayacağını dile getiren Özil, kişinin ertesi yıl sınava girerek tekrar TMGD belgesi alabileceğini belirtti. Özil, Bir TMGD’nin maksimum 5 firmaya danışmanlık hizmeti verebileceğini ve TMGD Eğitmeni olduktan sonra 2 firmada danışmanlık yapıp 2 tane eğitim kurumunda da eğitmenlik yapabileceğini de sözlerine ekledi.