Mersin’de geçtiğimiz günlerde yaşanan Özgecan olayı, Erzurum’da kadınlara yönelik anlatılan “Kadınlara yönelik şiddet ve saldırıların önlenmesi için alınacak tedbirler” konusunun dersi oldu.
Yakutiye Belediyesi ile Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezince ortaklaşa yürütülen, "Anne Üniversitesi"nin bu hafta sonu ders konusu kadınlara yönelik şiddet ve saldırıların önlenmesi için alınacak tedbirler oldu. Mersin’de vahşice katledilen Özgecan Aslan’a ithaf edilen derste kadınlara yapmamaları gereken üç şey anlatıldı. Özgecan Aslan’a ithaf edilen ders Emniyet Amiri Aysel Yalta tarafından verildi. Yakutiye Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi üyelerinin de katıldığı derste kadınları hayatta tutacak ve asla yapmamaları gerekenler anlatıldı.
"KADINLAR BUNLARI ASLA YAPMAMALI"
Emniyet Amiri Aysel Yalta, tarafından verilen derste kadınlar ve genç kızların yapması ve asla yapmaması gereken konular anlatıldı. Aysel Yalta, güvenlik ve karşılaşılabilecek tehditler karşısında alınması gereken tedbirleri anlattı. Kadın Emniyet Amiri Aysel Yalta, yanında biber gazı bulundur, tenhalarda gezme, tek başına kuytu köşelerde olma, tanımadıklarına kapı asla açma, sosyal medyada görsel paylaşım yapma olarak sıraladığı tedbirlerin kadınlara yönelik şiddet ve öldürme olaylarına karşı alınabilecek en önemli tedbirler olduğunu aktardı.
Kadınların yapması ve yapmaması gerekenleri sıralayan Yalta, "Anneler, genç kızlar, kadınlarımız bir güvenlik tedbiri olarak mutlaka çantalarında biber gazı bulundursunlar. Yine kadınlar kişilere 1.5 metreden fazla yaklaşmamalılar ve bu mesafeden fazla kendilerine yaklaşılmasına izin vermemeliler. Tenhalarda gezmemeliler, tek başlarına kuytu köşelere gitmemeliler, tanımadıkları kişilere asla ama asla kapıyı açmamaları gerekmektedir. Bir de tabi annelere karşı uyarılarımız var; çocuklarınızın girdiği siteleri kontrol ediniz. Siz ve çocuklarınız sosyal medyayı fazla kullanmamaya, her şeyin, özellikle görsel anlamda paylaşılmaması gerekmektedir. Yine okul saatinde çocuklarınızın okulda olduğundan emin olmanız gerekiyor" diye konuştu.