Bartın’da bin 322 adet fidan toprak buluşturuldu.

Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası kapsamında yapılan “Fidan Dikim Etkinliği” Bartın Valiliği ile Bartın Orman İşletme Müdürlüğü organizasyonunda yapıldı. 30 Mart Cuma günü Yıldız köyünde yapılan etkinliğe Bartın Valisi Nusret Dirim, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, Bartın İl Jandarma Alay Komutan Yardımcısı Albay İsmail Şensöz, İl Emniyet Müdürü Ogün Vural, Sahil Güvenlik Batı Karadeniz Grup Komutanı Yarbay Gökmen Gücüyen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, Ak Parti İl Başkan Yardımcıları Göksel Candan ve Orhan Ağdacı, Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık, İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Şahin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsa Kıral, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Feridun Güler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir, PTT Başmüdürü Halit Taşpınar, Bartın Şehit Aileleri ve Gazileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Altunok, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşması Bartın Orman İşletme Müdürü Selahattin Yanık tarafından yapıldı. Bartın’da 11 bin adet fidan dağıtımı yapıldığını vurgulayan Yanık, “Ülkemizde 1975 yılından beri her yıl kutlanan 21 Mart Dünya Ormancılık günü ve Ormancılık haftası nedeniyle fidan dikim etkinlikleri her yıl gerçekleştirilmektedir. Ormancılık haftası kutlamaları çerçevesinde ilimizde 11 bin adet fidan dağıtımı gerçekleştirilmiş olup, bir çok okulda fidan dikim etkinlikleri yapılmıştır. İşletme Müdürlüğümüzü bu hafta boyunca 8 Anaokulundan yaklaşık 300 yavrumuz ziyaret etmiştir. Geleceğimizin teminatı bu çocuklarımıza Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan orman sevgisi, Ormanın faydaları, ormanın korunması ve fidan nasıl dikilir konulu videolar seyrettirilmiş olup her grup ile fidan dikimi gerçekleştirilmiştir, ayrıca çeşitli hediyelerimiz olmuştur. Bulunduğumuz alan 105 nolu bölme olup 12 dekardır. Bu alana 600 adet Ihlamur 500 adet Kiraz 200 adet Erik fidanı 17 adet Limoni Servi ve 5 Adet Leylandi Olmak üzere Toplam bin 322 fidan dikilecektir. Ayrıca 200 adet Ihlamur İle 100 adet ceviz fidanı dağıtılacaktır. Dikeceğimiz fidanların vatanımıza hayır ve bereketler getirmesi dileğiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

Vali Nusret Dirim ise amaçlarının ağaç sevgisini genç kuşaklara kazandırmak olduğunu belirterek, "Ağaç dikmek kadar ormanı korumak da çok önemli. Bu anlamda tüm yetişen gençlerimizin çevreci olması gerekiyor. Onları çevre bilinci ile yetiştirirsek şu güzellikler gelecekte de var olmaya devam edecektir. Yoksa insanlar doğayı çok kötü kullanabiliyorlar. Bu nedenle bu güzellikleri gelecekte göremeyebiliriz. Bu anlamda duyarlı bir nesil yetiştirmemiz son derece önemli. Bartın orman varlığı açısından Türkiye’nin en zengin illerinden birisi. Ancak ağaç dikmeye devam ediyoruz. Dikmeye devam da edeceğiz. Ağaçla ve çevreyle barışık insanlar yetiştirebilmek için bunu yapmak zorundayız. Çocuklarımız belki profesyonel bir dikim yapamayacak. Ancak elleri toprağa değecek. Fidana dokunacaklar. Ormanlarımızın önemi de büyük. Yurdumuzun akciğerleri. Bütün havadaki zararlı unsurları temizleyen yaşamamız için elverişli bir ortamın oluşmasına en büyük katkıyı sağlayan ormanlarımızdır. Ormanlarımızın ürünlerinden de faydalanmamız gerekiyor. Kestane ürünü zaten ormanlarımızda var. Bunu daha da geliştirerek, hem kestane balı üretimini artırmak hem de kestanenin meyvesini de sezon boyunca pazara sürebiliriz. Bunu yapabilirsek orman köylülerimizin gelirleri çok daha üst seviyede olur. Ihlamurumuz da aynı şekilde. Bunları defne yaprağında olduğu gibi gelir getirici sektöre dönüştürebilir. Bu konuda orman teşkilatımızla iş birliği içerisinde yatırım yapabilecek vatandaşlarımızı teşvik etmeyi düşünüyoruz. Bu faaliyeti düzenledikleri için Orman Bölge Müdürlüğümüze ve İşletme Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar, 12 dekarlık alan içerisinde 600 adet ıhlamur, 500 adet kiraz, 200 adet erik, 17 adet limon servi ve 5 adet leylandi olmak üzere bin 322 adet fidan dikildi. Fidan dikimi sonrasında ise 200 adet ıhlamur ile 100 adet ceviz fidanı dağıtıldı.