Adıyaman Üniversitesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen “Adıyaman Üniversitesi Bilim, Kültür ve Sanat Sempozyumu-II” düzenlenen açılış töreni ile başladı.
Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış öncesinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’yü makamında ziyaret eden Sempozyumun Onur Konuğu ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ümit Doğay Arınç üniversite Onur Defteri’ni imzaladı.
Rektör Prof. Dr. Gönüllü Prof. Arınç’a Adıyaman tarihi ve turistik yerleri Cendere Köprüsü ve Tarihi Roma Çeşmesi’nin maketini hediye etti.
İki gün sürecek olan ve Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyelerinin bildiri sunacağı sempozyumun açılış töreninde açılış konuşmasını gerçekleştiren Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü geçen yılda 2-3 Nisan’da yapılan sempozyumun bu sene de aynı tarihte icra ettiklerini belirtti.
Bu sempozyumun devamı olacağını ve gelenekselleşeceğini umut ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Gönüllü, bilim şenliğinin bir farklı versiyonunu ürettiklerini ifade etti. Üniversitenin bilimsel alt yapısını, gücünü ve potansiyelini görmek, bir dinamizm sağlamak, özveriyi güçlendirmek ve Adıyaman Üniversitesi ruhunu Dünya’ya göstermek amacıyla bu sempozyumu tertip ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Gönüllü, geçen yıl yapılan sempozyumun önemli ölçüde başarı sağladığını ve yüze yakın bildiri sunulduğunu ve bu sene de bazen 4 bazen 5 oturumda bildiri sunulacağı bilgisini verdi. Bildirilerin çoğunun Adıyaman’la ilgili olduğunu açıklayan Prof. Dr. Gönüllü, “Bu sempozyumun özelliği sadece Adıyaman Üniversitesi hocalarının, akademisyenlerinin sunmuş olduğu bir sempozyum olmasıdır. Belli bir seviyeye geldiğimizi göstermesi açısından önemlidir. İlerleyen zamanda eserler ortaya çıktığı zaman kendini gösterecektir. Emeği geçen herkese ve hocalarıma teşekkür ediyorum. Buraya zaman ayırdıkları için teşekkür ediyorum. Ayrıca sayın başkanımıza ve protokol ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Malumunuz menfur olay sonucunda bir savcı kardeşimizi şehit verdik, bu olayı da üniversitem ve şahsım adına kınıyor şehidimize Allah’tan rahmet diliyorum. Sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, bugünün otizm günü olması nedeniyle taktığı kravatla farkındalık oluşturduğunu söyledi. Dünya Otizm Günü hakkında bilgi veren Başkan Kutlu, “Üniversitemiz bilim konusunda bölgede çok iyi konumda ama Türkiye ve Dünya ölçeğinde henüz hak etmiş yeri almış değildir. İnşallah Güneydoğu’dan yükselen bir güneşin tıpkı güneşin en güzel doğduğu yer Adıyaman dediğimiz gibi ilim güneşinin de en güzel doğduğu yerin Adıyaman olmasını ve buradan çıkacak fikirlerin bütün dünyada yer bulmasını temenni ediyorum. Bu yüzden bu şekilde başarılı çalışmaların devam etmesini temenni ederim” dedi.
Adıyaman Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencileri seslendirdiği türkülerle müzik ziyafeti sundu. Daha sonra Sempozyumun Onur Konuğu ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ümit Doğay Arınç bir sunum yaparak “Enerji Verimli Binalarda Yerleşim ve Tasarım Esasları” hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Arınç konuşmasında iki konuya değinerek enerji verimli binaların esasları ve enerji verimli binaların tasarım esasları üzerinde durdu. Güneş ışınlarından yararlanılarak ev inşasının ona göre yapılması gerektiğini belirten Prof. Arınç Almanların güneş ışından yararlanarak evlerin güney cepheli yapılmasını sağlayarak yüzde 80 tasarruf sağladıklarını ifade etti. Ülkemizde mantolama sisteminin son 5 yıldır tuttuğunu söyleyen Prof. Arınç, sürekli kullanılan binaların yalıtımın dış cephede olmasını kesikli kullanılan binalar da ise yalıtımın iç cephede olmasını önerdi.
Adıyaman Üniversitesi Bilim, Kültür ve Sanat Sempozyumu açılış töreni sonunda Sempozyumun Onur Konuğu ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ümit Doğay Arınç’a Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından Adıyaman Üniversitesi tabağı ve onur belgesi verildi.
Törene Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, AK Parti İl Başkanı Seyfettin Bilen, TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Savaş Bütün, Adıyaman Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Daştan, Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, KOSGEB Adıyaman Hizmet Merkezi Müdürü Adnan Akyüz, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Niyazi Kahveci ve Prof. Dr. Seyit Temir, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Koca, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Türel, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramilya Yarullina Yıldırım, Fen Bilimleri Enstütisi Müdürü Doç. Dr. Ramazan Gürbüz, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Yıldız, akademik ve idari personel ve öğrenciler katıldı.