SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünce öğretmen adaylarının küresel ısınmaya ve çevreye karşı duyarlılıklarının belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada, öğrencilerin büyük kısmının çevre konusunda bilgi sahibi oldukları belirlendi.

Çalışmayı yürüten OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakültenin İlköğretim Bölümünde öğrenim gören 220 öğrencinin katılımıyla bir araştırma ve anket çalışması yürüttüklerini söyledi.

Çevre sorunlarının başında küresel ısınma ve bu durumun oluşturduğu iklim değişikliğinin geldiğini anlatan Kalkan, "Günümüzde dünya ikliminin tehlike yaratacak ölçüde sıcak bir evreye girmiş olduğu görülmekte. Bu nedenle öğretmen adaylarının küresel ısınma ve beraberinde yaşanan iklim değişikliklerinin en önemli nedeni olan sera etkisi, ozon tabakasının incelmesi ve genel çevre sorunları hakkındaki duyarlılıklarını inceledik" dedi.

Gelecekte öğrenci yetiştirecek öğretmen adaylarının çevre ve küresel ısınma karşısında bilinçli ve bilgili olmasının Türkiye'nin geleceği açısından da önemli olduğunu kaydeden Kalkan, araştırma sonucunda öğrencilerin büyük bir kısmının çevre konusunda bilgi sahibi olduklarının belirlendiğini vurguladı.

- Öğrencilerin çevre sorunlarına bakışı

Araştırmada öğrencilerin Türkiye'nin coğrafi konumu nedeniyle küresel ısınmadan en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğunu savunduklarını aktaran Kalkan, şunları kaydetti:

"Çalışmaya katılan öğrencilerin yüzde 51,8'i küresel ısınmanın uluslararası ekonomik bir sorun olduğu konusunda hemfikir. Öğrencilerin yüzde 91'i küresel ısınmaya karşı ülkelerin ortak hareket etmeleri gerektiğine inanıyor. Bilinçsiz kentleşmenin durdurulması, ulaşımda toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi, evlerin ısı kaybına karşı yalıtılması, alışverişlerde cam ürünlerin tercih edilmesi, geri dönüşüm mekanizmalarının geliştirilmesi, doğal enerji kaynaklarının kullanılması gibi ortak çalışmalar yürütülmesi ile küresel ısınmanın yavaşlayacağı inancını taşıyorlar. Ayrıca, bilimin gelişmesi teknolojiyi geliştirmekte ve bunlara bağlı olarak ülkeler daha çok sanayileşmekte. Öğrenciler, doğal alanların tahribatı ve daha da önemlisi bireylerin bu konudaki bilinçsizliğini, küresel ısınmanın başlıca sebepleri olarak görüyor."

Doç. Dr. Kalkan, küresel ısınmanın uluslararası ekonomik bir sorun ve ekolojik dengeyi bozan ekonomik faaliyetler olduğunu vurgulayarak, gelecekte öğrenci yetiştirecek öğretmen adaylarının çevreye karşı duyarlılıklarının memnuniyet verici olduğunu böylece tespit ettiklerini açıkladı.