Geçtiğimiz günlerde İstanbul Gazi Mahallesi’nde açılan ateş sonucu şehit olan Gümüşhaneli polis memuru Muhammet Fatih Sivri için Gümüşhane’de gıyabi cenaze namazı kılındı ve ardından terörü lanetleyen yürüyüş düzenlenerek basın açıklaması gerçekleştirildi.
Gümüşhane’de 45 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Sivil İnisiyatif Platformu tarafından organize edilen etkinlikte ilk olarak merkez Kemaliye Camii avlusunda öğle namazının ardından aslen Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Tokçam köyünden olan ve geçtiğimiz günlerde şehit olan polis memuru Muhammet Fatih Sivri için gıyabi cenaze namazı kılındı.
İl Müftüsü Ercan Aksu’nun kıldırdığı cenaze namazına MHP Gümüşhane Milletvekili Mustafa Canlı, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcıları İsmail Özkan, Şenol Turan, AK Parti İl Başkanı Hakkı Gündüz, Memur-Sen İl Başkanı Musa Uncu, İHH Gümüşhane temsilcisi Selim Nas, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
“KARDEŞLİĞİMİZİ ZEDELEYECEK, BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ BOZACAK, DİRLİK VE DÜZENİMİZİ BOZACAK HİÇBİR ŞEYE FIRSAT VERMEMELİYİZ”
Katılımcıların yakalarında şehit polis memuru Sivri’nin fotoğrafını taşıdığı cenaze namazı öncesinde konuşan İl Müftüsü Aksu, Türkiye topraklarında yaşayan insanları birbirine bağlayan, kenetleyen, arada sevgi, gönül ve kardeşlik bağlarının oluşmasına vesile olan, çimento vazifesi gören vatan, bayrak, Kur’an, ezan gibi değerlerin olduğunu belirterek, “Hepimiz bu vatanın evlatlarıyız. Irkı, rengi, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun ay yıldızlı bayrağın altında yaşayan herkes bu vatanın evladıdır ve bu vatanda birinci sınıf vatandaştır. Kardeşliğimizi zedeleyecek, birlik ve beraberliğimizi bozacak, dirlik ve düzenimizi bozacak hiçbir şeye fırsat vermemeliyiz. Bu vesile ile başta bu cennet vatanı bizlere armağan eden ve vazifesini ifa ederken görevi başında şehit olan şehidimize rahmet diliyor, ailesine sabırlar diliyorum” dedi.
SESSİZ, KOL KOLA YÜRÜYÜŞ
Cenaze namazının ardından grup ellerinde Türk bayrakları ile Atatürk Caddesi’nde bulunan PTT hizmet binası önünden Belediye Başkanlığı önüne kadar yürüdü. Sessizce gerçekleştirilen yürüyüş sırasında slogan atmayan grup, birbirlerinin kollarına girerek, sıkıca kenetlenerek yürüyüşü gerçekleştirdi.
Belediye önünde 45 STK adına açıklamayı gerçekleştiren İHH Gümüşhane temsilcisi ve GİKDER Başkanı Selim Nas, son zamanlarda başta güvenlik güçleri olmak üzere birçok masum vatandaşın ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarını şiddetle kınadıklarını söyledi.
“BATIDA ELLERİNE SAZ ALIP BARIŞ TÜRKÜSÜ SÖYLEYENLER DOĞUYA GELDİKLERİNDE ELLERİNDE KELEŞLERLE ADETA KAN İÇİCİ VAMPİRLERE DÖNÜŞMEKTEDİRLER”
Başta İstanbul Gazi Mahallesi’nde şehit olan Gümüşhaneli polis memuru Muhammet Fatih Sivri olmak üzere tüm şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileyen Nas, “Batıda ellerine saz alıp barış türküsü söyleyenler doğuya geldiklerinde ellerinde keleşlerle adeta kan içici vampirlere dönüşmektedirler. Dünyanın en güzel kelimelerinin başında gelen barış ve demokrasi kelimelerine tecavüz edenler, 30 yıldır doymadıkları kandan beslenmeye devam etmektedirler. 30 yıldır kan içmeye doymayan bu gözü dönmüş vampirler şunu bilsinler ki döktükleri bu kanlar onları boğacaktır” dedi.
Güçlü Türkiye hedefinin her dönemde küresel güçleri ve onların yerli işbirlikçilerini rahatsız ettiğini, bu rahatsızlığın da terör eylemleri, provokasyon faaliyetleri ve sosyokültürel alana yönelik çatışma ve kutuplaşma arayışları olarak tezahür ettirildiğini kaydeden Nas, şunları söyledi: “Sözü edilen terör yapılanmaları ve faaliyetlerinin her birinin faili ya da sorumluları farklı olsa da, hedefi ortaktır. Hedef, bölgesinde huzuru, demokratik kültürü, kardeşlik ve birlik iklimiyle öne çıkan Türkiye’nin yolunu kesmek, güçlü ve büyük Türkiye yolculuğunu sona erdirmektir."
Terör olaylarına karşı milletçe verilecek en güzel cevabın birlik ruhu içerisinde, ortak akılla, aklı selime dayalı olarak teröre, terör örgütlerine, terörü besleyen ve yönlendiren kirli odaklara karşı yekvücut olunduğunun gösterilmesi olduğunu dile getiren Nas, “Etnik kökene dayalı terör örgütü PKK ve Meclisteki uzantısı HDP ile din makyajlı terör örgütü IŞİD’in manivela olarak kullanılması suretiyle, Türkiye’yi içine alan bölgede terör ve çatışma odaklı bir iklim değişikliği planlayanların hevesleri kursağında kalacaktır. Suriye’deki cani Baas rejimi kaynaklı iç çatışmanın ürettiği otorite boşluğu üzerinden, bu konsept fiilen uygulamaya konulurken, çatışmalar özellikle sınır çizgilerine yakın yerleşim alanlarında yoğunlaştırılmak suretiyle Türkiye’nin çatışmalarla ve çatışmanın tarafı olan örgütlerle sıcak temas kurması için manipülasyonlar ve provokasyonlar kurgulanmıştır. Bu çabalar boşa çıkarılınca bir diğer ifadeyle Türkiye sınırlarının ötesindeki çatışmaya dahil olmayınca, çatışmaların Türkiye içine çekilmesine dönük adımlar atılmaya başlanmıştır. Suruç’ta gerçekleştirilen terör eylemi, bu kapsamda bir adımdır. Bu noktada; soğukkanlı değerlendirme, ortak akıl ve feraseti hakim kılmak suretiyle, millet olarak birlik ve kardeşlik içerisinde ülkemize ve geleceğimize yönelik oyunları bozma tutumumuzu kararlılıkla devam ettirmeliyiz. Son zamanlarda güvenlik görevlilerine ve masum sivil halka yönelik saldırıları gerçekleştirenler ise planları, gerekçeleri ne olursa olsun terörist, mensup oldukları yapılar terör örgütü, bu örgütlere arka çıkanlar, sessiz kalanlar, açıktan ya da gizli destek verenler ise terör destekçisidir” diye konuştu.
“MİLLET OLARAK, ACIMIZ, YASIMIZ VE TERÖRE KARŞI TAVRIMIZ ORTAKTIR”
“Millet olarak, acımız, yasımız ve teröre karşı tavrımız ortaktır” ifadelerini kullanan Nas, Türkiye’nin milleti ve devletiyle acıları ortaklaştırma, kardeşlik ve birlik potasında birlikte yaşama tavrını ortaya koyacağını, Çanakkale ruhunu bir kez daha tescilleyerek, terör saldırısı ile hayatını kaybeden insanlar üzerinden toplumsal gerginlik, ötekileştirme, çatışma ve kutuplaştırma söylemlerinin boşa çıkarılacağına inandıklarını söyledi.
Terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin başka milletlerin insanları olmadığını, bizim gençlerimiz, bizim insanımız olduğunun altını çizen Nas, sivil toplum kuruluşları olarak bütün vatandaşların huzurunun, yaşama haklarının ve güvenliklerinin teminat altına alınması için devletin ilgili birimlerinin azami gayret ve hassasiyet göstermelerini, siyasi partiler, siyasi liderler, sivil toplum örgütleri ve sermaye ve medya kuruluşlarının basireti hakim kılmaya, ferasetli davranmaya, aklı selim ve ortak akılla birlikte düşünmeye davet etti.
Teröre, terör örgütlerine ve terör olaylarına karşı ortak tavır sergilemeye devam edeceklerini dile getiren Nas, Türkiye’nin, milletin ve Müslüman coğrafyanın kandan, emperyalizmden, sömürüden, zulüm ve terörden arındırılması için sorumluluk almaya hazır olduklarını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Nas’ın konuşmasının sonunda şehit polis memuru Sivri nezdinde tüm şehitler için alanda bulunan onlarca kişiyi Fatiha okumaya davet etmesiyle program sona erdi.
Açıklamaya imza atan STK’ların listesi ise şöyle:
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası, Gümüşhane Şehit ve Gaziler Derneği, Memur-Sen, Gümüşhane Kent Konseyi, Gümüşhane Bayburt Bölge Baro Bakanlığı, İHH, Kamusen, Gikder, Birlik Vakfı, Belediye İş Sendikası, İlim Yayma Cemiyeti, Diyanetsen, Eğitim Bir-Sen, Türk Eğitimsen, Ensar Vakfı, Türk Sağlık-Sen, Geyad, Büro Memur-Sen, Güçed, Beyaz Ay Derneği, Hak-İş, Şehit ve Gaziler Derneği, Gümüşhane Kültür ve Çevre Derneği, Proje Araştırma ve Geliştirme Derneği, Diyanet-Sen, Çevre ve Tüketiciler Derneği, Bayındır Memur-Sen, Yeşilay, Zeki Kadirbeyoğlu Derneği, Türk Büro Sen, Gümüşhane Sosyal ve Kültürel Yardımlaşma Derneği, Gümüşhane Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Gümüşhane Eğitim ve Kültür Derneği, Bembir-Sen, Sağlık-Sen, Toç-Birsen, Kadın Aile ve Toplum Derneği, Şefkat Eli Derneği, Kültürsen, Pestil ve Köme Üreticileri Derneği, Genç Aktif Girişimciler Derneği, Gümüşhane Kültür Eğitim ve Gençlik Derneği, Enerji Bir-Sen, Türk Bayındır-Sen, Gümüşhane Muhtarlar Derneği, Türk Enerji Sen, Bağlarbaşı Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği.