Eskişehir’de 65 yıldır ayakkabı üreten ve tamirat yapan Necati Sezgin, çok eskilerde Sağlık Bakanı’nın kendilerine "ayakkabı üretiminde deriden başka bir şey kullanmayacaksınız" diye uyardığını hatırlatarak, "Şimdiki ayakkabılar hep uydurmasyon, malum plastik hepsi" diye konuştu.
Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde doğan 83 yaşındaki Necati Sezgin, yarım asrı geçen mesleğini çok sevdiğini anlattı. Artık yaşlandığını, gözlerinin iyi görmediğini söyleyen Sezgin, "Askerden geldikten sonra İstanbul’a giderek mesleği orada öğrendim ve yıllardır severek yaptım. Gözüm görse daha uzun süre bu işi devam ettiririm, ancak yavaş yavaş çocuklara bu işi bırakmaya çalışıyorum. Benim için zor bir meslek değil. Allah’a şükürler olsun bizi geçindirdi, kimseye muhtaç etmedi” şeklinde konuştu.
SAĞLIK BAKANI PLASTİĞİ YASAKLADI
Ayakkabıcılık mesleği hakkında da görüş belirten Sezgin, “Şimdiki ayakkabılar hep uydurmasyon, malum plastik hepsi. 50 sene önce ben İstanbul’da çalıştım ve orada öğrendim iyi ayakkabı nasıl olur. Eskiden plastikten yarım astar keserdik ve o zamanın Sağlık Bakanı plastiği yasakladı. Yarım astarı bile kullanmamıza izin vermediler, ’ayakkabının içinde deriden başka bir şey kullanmayacaksınız, yoksa hastalık çoğalır’ diye bizi uyardılar.
“SAĞLIK AYAKTAN BAŞLAR”
Hastalıkların vücuda ayaktan girdiğini söyleyen Sezgin, “Şimdi hastanelere hastalar sığmıyor. Ayakkabıların çoğu Çin’de üretiliyor, çoğu ayakkabı plastikten yapılıyor. Plastik ve naylon hiç sağlıklı bir şey değil. Hastalıklar ayaktan girip bütün vücuda yayılır. İyi ayakkabının ayağı terletmemesi ve üşütmemesi gerekir, yoksa hastalık geliyorum demez. İnsanlar 10 liraya 20 liraya ayakkabı alıyor, bunların kalitesi de malum. Devletin buna el koyması lazım” dedi.