LÖSEV Bafra Şubesi tarafından Belediye Kültür Merkezinde düzenlenen programa İlçe Sağlık Müdürü Aytaç Akın, Bafra Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Çamaş, LÖSEV Bafra Şubesi Başkanı Erol Korkmaz, öğretmenler ve lise öğrencileri katıldı.

Seminerde konuşan LÖSEV Halkla İlişkiler Sorumlusu Cihan Öney, lösemi hastalığının önemine dair sunum yaptı.

Löseminin ne olduğunu anlatan Cihan Önay, "Çocukluk çağındaki kanser vakalarının yüzde 35'ini lösemi oluşturur. Lösemi, hücre cinsine göre 2 ana gruba ayrılır. Kendi içlerinde de alt sınıflar tanımlanabilir. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında bin 200 ile bin 500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir" dedi.

Lösemi hastalığının belirtilerinden bahseden Önay, şunları söyledi:

"Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri iştahsızlık, zayıflama, bacaklarda kemik ağrıları, cilt altında kanamalar, ateş ve burun kanamaları gibi belirtilerdir ve ilk gözlenen bulgulardır. Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir. Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır."

Seminer, katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından son buldu.