ARTVİN (AA) - Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Acara bölgesinin Türk vatandaşların yoğun olarak yaşadığı, seyahat ve iş yaptığı bölgelerin başında geldiğini, bölgedeki yatırımların yüzde 80'ini Türk yatırımcıların yaptığını söyledi.

Beraberindeki heyetle Vali Kemal Cirit'i makamında ziyaret eden Temizkan, Türkiye ile Gürcistan arasındaki işbirliğinin her alanda daha da ileriye gitmesi için ellerinden gelen katkıyı sunmaya gayret gösterdiklerini belirtti.

Batum'da başkonsolosluk görevine yaklaşık 5 ay önce başladığını ifade eden Temizkan, "Görev yerimiz Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyetini kapsıyor. Acara bölgesi Türk vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı, seyahat ve iş yaptığı bölgelerin başında geliyor. Bölgedeki yatırımların yüzde 80'ini Türk yatırımcılar yapıyor. Aynı zamanda işveren durumundalar" dedi.

Türkiye ile Acara Özerk Cumhuriyeti arasında tarihsel bağlar bulunduğunu dile getiren Temizkan, "Genel olarak Gürcistan'la ilişkilerimiz çok önemli. Başkonsolosluğumuz Acara ile Türkiye'nin komşu şehirleri başta olmak üzere ilişkileri geliştirmeye çalışıyor. Türkiye ile Acara bölgesinde ekonomi, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Cirit ise "Gürcistan'la olası her türlü gelişmeyi sınır ili olmamız münasebetiyle bizler de oldukça önemsemekteyiz. Sarp Sınır Kapısı bugün yolcu giriş çıkışı anlamında ülkemizde birinci sıraya çıkmış bir kapımızdır. Yılda 1 milyon 300 binlere ulaşan araç trafiği var. Yıllık 6,5 milyon geçişe ev sahipliği yapmakta" dedi.

Artvin olarak Acara özerk yönetimiyle turizm kapsamında ortak bir paydaya sahip olduklarını kaydeden Vali Cirit, giriş çıkış sayısının üst seviyelerde olmasından dolayı Sarp Sınır Kapısı'nın yetersiz kaldığını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bu kapsamda çalışma yürüttüğünü söyledi.

Vali Cirit, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yürüttüğü demiryoluyla ilgili çalışmanın da ivme kazandığını belirterek, "Ülkemizin 2023 için belirlediği bazı hedefler var. Bu kapsamda Batum'la Hopa arasındaki demiryolu bağlantısını o zamana kadar gerçekleştirebilirsek dış ticaret anlamında Uzakdoğu'ya kadar uzanan bir kapıyı da aralamış olacağız" ifadesini kullandı.

Ziyaretin sonunda Vali Cirit ile Başkonsolos Temizkan birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

Ziyarette, Acara Özerk Cumhuriyeti heyeti adına Gümrük Ataşesi Özay Kutlu, Ticaret Ataşesi Mikail Develiolu, Türk heyeti adına ise İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çelik, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş, Sarp Mülki İdare Amiri ve Vali Yardımcısı Mehmet Ali Öztürk, Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Hopa Kaymakamı Mehmet Ali Özkan, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş yer aldı.