İzmir’de Aliağa-Yenişakran ve Cezaevi arasında 2013 yılı Mart ayından buyana yolcu taşımacılığı yapan 21 minibüsün faaliyetleri Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü tarafından durdurulunca 21 şoför de işsiz kaldı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü’nden 18 Mart 2013 tarihinde D4 yetki belgesi alarak Yenişakran Cezaevi ve Aliağa arasında yolcu taşımacılığı yapmaya başlayan 21 minibüsün seferleri İzmir 4. Mahkemesi’nin kararıyla durduruldu.
Söz konusu minibüslere güzergah izin belgesi verilmeden önce Aliağa-Yenişakran arasında yolcu taşımacılığı yapan 10 minibüsçü, ‘Haklarımız gasp edildi. Haksız rekabet yaratıldı’ gerekçesiyle dava açmışlardı. 10 minibüsçünün bir yılı aşkın süredir verdikleri hukuk mücadelesi yürütmeyi durdurma kararı ile sonuçlandı. İzmir 4. Mahkeme kararının geçtiğimiz hafta içerisinde Aliağa Kaymakamlığı’na ulaşması üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü, Yenişakran Cezaevi ve Aliağa arasında yolcu taşımacılığı yapan 21 minibüsün seferlerini durdurdu. Kararın minibüsçülerin örgütlü olduğu S.S. Yenişakran Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’ne tebliğ edilmesinin üzerine, minibüs sahipleri araçlarını topluca Aliağa Şoförler Odası’nın otoparkına getirerek kontak kapattılar.
MİNİBÜSÇÜLER İSYANDA
Büyükşehir sınırları içerisindeki alanlarda ulaşım hizmetlerinin 6360 sayılı yasa ile Ulaşım ve Koordinasyon Kurullarına verildiğini belirten S.S. Yenişakran Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı ve kooperatif üyeleri karara isyan ettiler.
Konuyla ilgili S.S. Yenişakran Motorlu Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı İlhan Dağ, "Mevzuat hükümleri uyarınca D4 yetki belgesiyle ilgili müracaatları kabul edecek ve yapılan başvuruları nihai olarak değerlendirip yetki belgesi verecek merci Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıdır. İl ve ilçe trafik komisyonlarının D4 veya başka bir türde yetki belgesi verme yetkileri bulunmamaktadır. Bahsi geçen komisyon kararının yetki unsuru bakımından hukuka aykırı yönünden İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından 28.11.2014 tarihinde karar vermiştir. Danıştay’a yapılan temyiz kararı beklenmen seferler iptal edilmiştir. ‘6360 sayılı karar ile 14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun hükümleri gereği, D-4 yetki belgeleri iş ve işlemlerine ait yetki Büyükşehir belediyelerine arşiv dosyalarıyla birlikte devredilmiş. Bu nedenle mahkeme kararının uygulanması yönündeki işlemlerin yapılması Büyükşehir Belediyesi yetkisindedir’ şeklinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nce tarafımıza bilgi verildi. Bu bilgi aynı şekilde Bakanlıkça İzmir 3. Bölge Müdürlüğü’ne de bildirilmiştir. Mahkeme kararının uygulanması İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde olmasına rağmen Ulaştırma İzmir 3. Bölge Müdürlüğü mahkeme kararının uygulanması konusunda İzmir Valiliği’ne yazı yazılıyor ve üyelerimizin taşıma faaliyeti Valilikçe, emniyet birimleri tarafından durduruluyor. Madem bu belge haksızdı, niye verdiniz? Biz bu belgeyi muhtardan almadık. Biz bu belgeyi Ulaştırma Denizcilik Bakanlığı’ndan aldık. Belgeyi Valilikten alınmış gibi gösterip, İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla mağdur edildik” dedi.