ANKARA, () - 2016 yılında ilki İstanbul'da gerçekleştirilecek Dünya İnsani Zirvesi ve AFAD ile BM OCHA (İnsani İşler Eşgüdüm Ofisi) arasında yürütülen İşbirliği Eylem Planı'nı görüşmek üzere BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'BRIEN, AFAD Başkanı Fuat Oktay'ı ziyaret etti.

AFAD ve BM OCHA arasında imzalanan İşbirliği Eylem Planı 2 yıldan uzun süredir sistematik bir şekilde sürdürülüyor. Türkiye'nin Mayıs 2016'da Dünya İnsani Zirvesi'ne (WHS) ev sahipliği yapacak olması ile yakın ilişkileri daha da gelişen AFAD ve BM OCHA'nın çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'BRIEN, AFAD Başkanı Fuat OKTAY'ı makamında ziyaret etti.

Türkiye'yi ziyaret eden ve çeşitli temaslarda bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı'na AFAD ziyareti sırasında Dünya İnsani Zirve Sekretaryası Başkanı Jemillah MAHMOOD ve OCHA temsilcilerinden oluşan heyet eşlik etti. Dünya İnsani Zirvesi'ne geri sayımın başladığı şu günlerde zirvenin sekretaryası çalışmalara hız kazandırdıklarını ifade etti. AFAD Başkanı ise, Zirve'de tüm ülkelere net mesajlar verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı, Dünya İnsani Zirvesi'nin hükümetler arası bir niteliğe haiz olduğunu, zirve'nin devlet, hükümet başkanlarına ve BM üye ülkelerine düşen sorumlulukları hatırlatacağını ifade etti.

Zirve ile dünyadaki insani eylemlerinin ne olduğunun net olarak ortaya konacağını ifade eden O'Brien Türkiye'nin Suriye konusunda yapmış olduğu yardımların tüm dünya tarafından takdir edildiğini ifade etti.

AFAD Başkanı, AFAD'ın asıl sorumluluğunun afet risk azaltma ve acil durumlar olmasına rağmen Suriye'de patlak veren krizin ilk günlerinden itibaren insani krizi hafifletmeye çalıştığını ifade etti. Yardımları yaparken sürdürülebilirlik ve devamlılığı sağlamak amacıyla AFAD'ın sistem geliştirmeye odaklandığını ifade etti. Karşılıklı çalışmaya dayalı, krizden etkilenen insanların ihtiyaçlarına cevap veren, seçme özgürlüğü tanıyan, şeffaf ve hesap verebilir bir sistemin tüm insanlığa ışık tutacağını belirten AFAD Başkanı, bu sistemin Dünya İnsani Zirvesi kapsamında da tüm dünya kamuoyu ile paylaşmak istediğini ifade etti.