Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, turizm sektörünün Türkiye’nin cari açığının yüzde 34,2’sini kapattığını söyledi.
Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) tarafından "Aydın’ın Tarihi ve Turizmi” konulu panel düzenlendi. AYTO Başkanı Hakan Ülken, ADÜ Kongre Merkezi’nde gerçekleştilen panele konuşmacı olarak katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’dan Aydın’ın tanıtım filmi için destek sözü aldı.
TÜRSAB Başkanı Ulusoy, 2020 yılında turizm hedeflerinin 43 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir olduğunu belirterek, "Turizmde Türkiye, hedefine hızla ilerliyor. 1980’li yıllarda rahmetli Turgut Özal’ın başlatmış olduğu turizmde bir noktaya gelindi. Bu nokta yurtdışından baktığınızda hayretle izleniyor, içeride ise niye daha fazla büyümüyoruz diye endişe ediyoruz. 1 milyon 200 binden 40 milyon turist ağırlayan, 463 uçakla 108 ülkeye uçan bir hava yolu sektörümüz var. Gelinen noktada, 1980 yılındaki 5 bin koltuktan 100 bin koltuğa ulaştık. Otellerimiz, 60 bin yatak kapasitesinden 1 milyonu aşmış durumda. Turist sayısında 40 milyona geldiğinizde turizm, dış ticaret açığının yüzde 34,2’sini kapatan bir sektör turizm sektörü. Burada ihracatımızın yüzde 21,2’sini de yine bizim turizm sektörümüz yapıyor. Tuvalet kağıdını, şeftaliyi, karpuzu yerinde biz ihraç ediyoruz. Destek almadan, bunları hiçbir teşvik almadan yapıyoruz. Yatırımcı değiliz ama işi planlayan ve programlayan biziz. Turizmde 42 milyona koşan, 53 milyar dolar döviz elde etmeye çalışan bir Türkiye. 2023 yılında 50 milyon ziyaretçi, 50 milyar dolar döviz elde etmeyi planlıyoruz. Bunu da revize etmeye, 2019 veya 2020’ye çekmeye çalışıyoruz. Hedefimize biraz hızlı gidiyoruz” dedi.
AYDIN TANITIM FİLMİNE DESTEK
Başkan Ulusoy, İzmir’de gerçekleşecek fuarda özellikle Ege Bölgesini ve yemeklerini önemsediklerini belirterek, “Fuara Aydın’dan ve tüm Ege’den destek bekliyoruz” dedi.
AYTO Başkanı Ülken de konuşmaya dahil olarak, “Biz de Aydın’ın tanıtım filmi için sizden destek sözü almak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Ulusoy, “Aydın’ın tanıtım filmine destek vereceğiz. Türkiye’deki tüm illere gerek tanıtım filmleriyle gerek kamu spotlarıyla destek vermeye çalışıyoruz. Turizm Türkiye’nin hiçbir yerine ayrım yapmayan bir sektör. Bizim için Diyarbakır nasılsa Trabzon da, Aydın da, Van da aynı. Turizm sektörü ülkeyi birbirine bağlıyor” diye konuştu.
Panelin geri kalan bölümünde ise İl Kültür Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Arkeolog Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu, ADÜ Öğretim Görevlisi Mükerrem Kürüm, Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ertuğrul Yamen, AYTO Başkanı Hakan Ülken, GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata Aydın’ın tarihi yerleri ve turizm konularında atılımcıları bilgilendirdi.
İki bölüm halinde gerçekleştirilen etkinliğin 2. oturumunda ise Prof. Dr. Fahri Işık, "Uygarlık Anadolu’da Doğdu" başlığı altında konferans verdi.