Dünya Parkinson Hastalığı Günü etkinlikleri kapsamında, Parkinson Hastalığı Derneği Mersin Şubesi tarafından ’Umut ve Hareket’ temasıyla balon uçurma etkinliği düzenlendi. ’Parkinson Son Değildir. Yaşayacak Çok Yıllarımız Var’ sloganıyla düzenlenen etkinlikte, parkinson hastaları balonların üzerine yapıştırdıkları lalelerle dileklerini uçurdular.
11 Nisan Dünya Parkinson Hastalıkları Günü kapsamında, ’farkındalık’ etkinliği düzenlendi. Mersin dahil İstanbul, Ankara, Adana, Eskişehir, Bursa ve İzmir’de eş zamanlı düzenlenen etkinlikte, parkinson hastaları balon uçurdu. Mersin’deki etkinlik Mersin Üniversitesi (MEÜ) Çiftlikköy Kampüsü içinde yapıldı. MEÜ Tıp Fakültesi’nde tedavi gören parkinson hastaları, dileklerini balonlarla uçurdu. Etkinlik öncesi açıklamalarda bulunan Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Okan Doğu, her yıl 11 Nisan Dünya Pakinson Günü’nde toplum içinde hastaların farkındalığını artırmak amacıyla etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Bu yılda Mersin dahil 7 ilde eş zamanlı etkinlikler düzenlediklerini kaydeden Doğu, "Hastalarımızla bir araya geliyoruz, konuşmalar yapıyoruz, sorunları, çözümleri paylaşıyoruz. Hastalarımızı her zaman harekete teşvik ediyoruz. Amaç bir hareket hastalığı olan, yavaşça giden bu hastalığın tam tersine hareket ederek, yenme mesajını hastalarımıza ulaştırmak. Bunun dışında farklı bir şekilde her hastamızın eline uçan balon vereceğiz ve kendi dileklerini, isteklerini uçurmalarını isteyeceğiz. Bu şekilde hastalarımıza biraz daha umut vermeyi hedefliyoruz" dedi.
"BU HASTALIKLA UZUN SÜRE KALİTELİ BİR YAŞAM SÜRDÜREBİLMEK MÜMKÜN"
Hastalıkla ilgili de bilgiler veren Doğu, "Parkinson hastalığı ilerleyici bir hastalık ve beyinde dopamin adını verdiğimiz bir maddeni eksilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Sıklıkla yaşla birlikte daha da sık görülen bir hastalık. 65 yaş üzerinde toplumda sık görülen bir hastalık. 100 kişiden bir kişi parkinson hastası. Bizim mesajımız şu. Bu hastalıkla uzun süre kaliteli bir yaşam sürdürebilmek mümkün. Tamamen ortadan kaldırabildiğimiz bir hastalık değil ama hem ilaç tedavisi hem bunun yanı sıra hastaların yapacakları egzersiz ile hastalığın seyrini yavaşlatmak, daha iyi bir seyir sağlamak mümkün. Bizim de tek hedefimiz burada ilaç tedavisi dışında hastalarımızın hareket etmesini sağlamak, düzenli egzersiz yapmasını sağlamak. İleri evlerde daha az sorunlar yaşamasını amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.
"BU HASTALIK SON DEĞİLDİR HASTANIN ÖMRÜNDE"
Parkinson hastası Hikmet Ergun ise 7 yıldır bu hastalıkla ilgili tedavi gördüğünü vurgulayarak, "Şunu biliniz ki bu hastalık bir son değildir hastanın ömründe. Bu hastalığı en hafife indirerek hastalığı kimi zaman yokmuş gibi hissederek yaşayacağız zamanları yaşamanız mümkün. Ben bunu yaptım. Okan Hocamın bana önerdiği ’sosyal hayattaki hiçbir faaliyetinizden geri kalmayacaksınız, hareket olarak nasıl yaşıyorsanız aynısı devam ettireceksiniz’ dedi. Oysa ki ben son yıllarda sosyal hayattan elimi ayağımı çekmeye başladığım yıllarda kendimi güçsüz, gün güne tükenen bir ortamda hissediyordum. Okan Hocamın bu tavsiyelerine uymaya başladığımdan itibaren çoğu dostlarım şaşırırlar, sen nasıl parkinsonlusun, senin neren parkinson diye iyileşmemin farkında olmaya başladılar. İyileşmek tümüyle mümkün değil belki ama en aza indirgeyerek bunu götürmek bu ömrü tamamlamak mümkün" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından parkinson hastaları, üzerine lale yapıştırdıkları balonları gökyüzüne bıraktılar. Renkli görüntülerin oluştuğu etkinlikte ayrıca parkinson hastaları yürüyüşte yaptı. Etkinlikte bir hayırsever vatandaş tarafından yürümekte zorluk çeken parkinson hastası Mariye Melekoğlu’na tekerlekli sandalye hediye etti.