TRABZON (AA) - Trabzon'da Avrasya Üniversitesi tarafından 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılı nedeniyle "Şehitler Anıtı" yapılacağını bildirdi.

Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ömer Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Avrasya Üniversitesi olarak 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılında birçok anma etkinliği planladıklarını ve bunun simgesi olarak da "Şehitler Anıtı" yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Yıldız, 1. Dünya Savaşı'nın 28 Temmuz 1914'te başlayarak 11 Kasım 1918'de sona erdiğini anımsatarak, "1. Dünya Savaşı'nda Osmanlı devleti 2 milyon 900 bin askeri silah altına aldı. Dört yıl süren savaş boyunca 253 bini Çanakkale Cephesi'nde olmak üzere 400 bin şehit verildi. 1 milyon 50 bin asker de yaralandı veya esir düştü. Osmanlı İmparatorluğu 1. Dünya Savaşı'nda 9 ayrı cephede mücadele verdi" ifadelerini kullandı.

Trabzon'un ilk vakıf üniversitesi olan Avrasya Üniversitesinin kentte "Şehitler Anıtı" yapmayı planladığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Savunma Bakanlığından 1. Dünya Savaşı sırasında çeşitli cephelerde şehit düşen 750 Trabzon ve ilçeleri doğumlu olan askerlerimizin listesini aldık.  Şehitlik anıtında Çanakkale Savaşı sırasında Kafkas Cephesi, Galiçya Cephesi, Filistin, Irak Cephesi, Makedonya, Romanya gibi farklı cephelerde şehit düşen Trabzon, Maçka, Of, Arsin, Araklı, Beşikdüzü, Akçaabat, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir, Yomra, Hayrat, Düzköy, Çarşıbaşı ve Çaykara evlatlarının yani kahraman dedelerimizin isimleri yer alacak. 18 ilçemizin kaymakamlıklarına ve belediye başkanlıklarına yazı yazarak 1. Dünya Savaşı şehitlerimizin akrabalarına ulaşmaya çalışıyoruz. Şehit yakınları Avrasya Üniversitesine ya da bulundukları ilçelerdeki kaymakamlıklara giderek bu konuda bilgi alarak, yaptığımız çalışmaya katkıda bulunabilirler. Amacımız şehitlerimizi 1. Dünya Savaşının 100. yılında anmak ve bu anıtla kalbimizde sonsuza dek yaşayacak olan şehitlerimizi, şehrimizde ve üniversitemizde de yaşatmaktır."

Yıldız, "Şehitler Anıtı"nın Avrasya Üniversitesinin Yomra yerleşkesinde yapılacağını işaret ederek, anıtın açılışına Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı da davet ettiklerini ifade etti.