İZMİR (AA) - Otokoç Otomotiv çatısı altında hizmet veren Birmot markasından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Karaoğuz, otomotiv pazarının ilk 6 ayda geçen yıla kıyasla iyi bir büyüme gerçekleştirdiğini belirterek, "Birmot olarak, biz de sektöre paralel olarak yüzde 47 büyüdük" dedi.

Karaoğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk 6 ay pazar rakamlarının, bu zamana kadar en çok satışın gerçekleştiği 2011 yılı ile aynı seyirde olduğunu, 2013 yılı ile mukayese edildiğinde yüzde 12 büyürken, geçen yıla göre ise yaşanan baz etkisiyle önemli bir büyüme kaydedildiğini anlattı.

Alfa Romeo ve Jeep satışlarında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 73 büyüme sağladıklarını, Türkiye'deki araç satışlarında Fiat'tan yüzde 34, Alfa Romeo ve Jeep grubundan yüzde 40 pay aldıklarını ifade eden Karaoğuz, yollarda görülen her üç Tofaş marka araçtan birini Birmot'un sattığını vurguladı.

- "Otokoç en fazla ikinci el araç satışı gerçekleştiren şirket"

Türkiye'deki ikinci el pazarında çok fazla kurumsal oyuncu olmadığına değinen Karaoğuz, temmuz ayı sonu itibariyle yaklaşık 5 bin ikinci el araç satışı gerçekleştirdiklerine dikkati çekerti. Karaoğuz, bu yıl 9 binin üzerinde ikinci el araç satışı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu alanda Türkiye pazarının büyük fırsat taşıdığını, kurumsal firmalara düşen ikinci el araç satışı payının toplam rakamlar içinde henüz çok düşük olduğunu dile getiren Karaoğuz, yapılanma projeleri ile birlikte ikinci eli önemsediklerinin altını çizdi. 

Karaoğuz, "Geçtiğimiz sene Birmot’un da içinde yer aldığı Otokoç en fazla ikinci el araç satışı gerçekleştiren şirket oldu. Müşterilerimize değer yaratan yeni uygulamalarımız ile bu başarımızı ve şirketimizin otomotiv sektöründeki öncülüğünü bu alanda da sürdürmek hedefindeyiz" Karaoğuz, satış ve servisini gerçekleştirdikleri Fiat, Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markaları ile 2015 yılının ikinci yarısında da yatırımlara devam edeceklerini ifade etti.

- "Fiat 500 ailesi ürünleri en çok İzmir'de satıldı"

Birmot İzmir'e ilişkin bilgiler veren Karaoğuz, şunları söyledi:

"İlk 6 ay Fiat'ta bin 547 satışla yüzde 90 büyüme gerçekleştirdik. İzmir şubemizin de içerisinde yer aldığı bölge ilk 6 ayda, geçtiğimiz seneye göre Fiat markası satışlarında Türkiye'den aldığı payı yüzde 1,7 puan arttırdı. Bu şubemiz, performansı ile bölge büyümesinin yarısından fazlasını gerçekleştirdi ve büyümenin yüzde 1'ini tek başına sağladı. İzmir şubemiz, perakende satış sıralamasında Türkiye'de ilk üçte yer almakla birlikte bin 547 satışla bölgesinin en fazla satış yapan bayisi oldu. İzmir şubemiz, Fiat araç grubunun klasiği kabul edilen Fiat 500 ailesi ürünlerinin Türkiye'de en fazla satışını gerçekleştiren yetkili satıcı olma özelliğini de taşıyor." 

Birmot İzmir şubesinin satış performansının yanı sıra müşterilerine sunduğu satış sonrası hizmet kalitesi ile de fark yarattığını dile getiren Karaoğuz, "Servis müşteri memnuniyetinde Tofaş bayileri Türkiye ortalamasının 10,2 puan üzerinde yer alıyor. Müşterilerimizden aldığımız her memnuniyet, her olumlu geri bildirim işimizdeki heyecanımızı ve daha iyisini sunma motivasyonumuzu arttırıyor" ifadelerini kullandı.

- İzmir'de 168 öğrenci sertifika aldı

Birmot'un sosyal sorumluluk projelerine de değinen Karaoğuz, Koç Holding'in sosyal sorumluluk projelerinden "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" kapsamında Birmot İzmir'in desteklediği Konak Şehit İdari Ataşe Çağlar Yücel Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde okuyan 168 öğrencinin sertifikalarını aldığı bilgisini verdi.

Karaoğuz, Birmot şubelerinde çalışanlar arasında kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek "Çalışanlarımıza verilen seminerlerle bu konuda algı değişikliği yaratmak, yaratılan algı değişikliği ile cinsiyet duyarlı iş yeri ortamı oluşturmak, kadın çalışanların seviye ve oranını yükseltmeye yönelik uygulamalar için çalışıyoruz" diye konuştu.