Ferhat DERVİŞOĞLU/ REYHANLI(Hatay),() - HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteğiyle İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı ve Katar RAF Hayır Kurumu tarafından 1560 Suriyeli yetim çocuğun barınacağı Minik Kalpler Yetim Köyü yapılıyor. Köyün temeli düzenlenen törenle atıldı.
100 bin metrekarelik alan inşa edilecek olan ve içerisinde sağlık merkezi, okul ve sosyal alanlar ile kız çocuklar için 34, erkek çocuklar için de 31 evin yapılacağı; 35 bin metrekarelik yerin ise yeşil alan olarak tahsis edileceği Minik Kalpler Yetim Köyü'nün temel atma törenine Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Belediye Başkanı Ak Partili Hüseyin Şanverdi, İHH Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Katar RAF Hayır Kurumu temsilcileri ile kentteki Suriyeli yetim çocuklar katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Bülent Yıldırım, dünyada yetimler günü ilan edilmesi için çalışma yaptıklarını ve bunu gerçekleştirdiklerini söyledi. Dünyada 400 milyonu aşkın yetim olduğunu ifade eden Yıldırım, "Birleşmiş Milletleri (BM) bu rakamın 200 milyon olduğunu söylüyor, kayıtlara geçmeyenlerle birlikte 400 milyon üzerinde yetim olduğunu düşünüyoruz. Yetimler suç örgütlerinin elinde mağdur ediliyor. Organ mafyası , fuhuş çeteleri, bunlar ve benzeri örgütler savaşı olduğu her bölgeye gelmişlerdir. Savaşın olduğu bölgelerde suç örgütleri çok aktiftir. 3 yaşından başlayarak ilerleyen yaşlardaki insanlarımızın kötülüğe uğradığını biliyoruz. Bu çocuklarımızı koruma altına aldık. Çocuklara yapılan kötülük hayatta asla affedilemez. 40 milyon yetime bakacak kadar İslam Dünyasında sermaye, kafa ve ehliyet vardır" diye konuştu.
10 İLDE EĞİTİM VEREN KURUMLARIMIZ VAR
Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek ise, iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan çocuklara yönelik bakım ve barınma hizmeti yürütüldüğünü söyledi. Ailesi Türkiye'de olan çocuklar için de ailelere yönelik danışmanlık hizmetleri verildiğini, psikososyal destek bilinçlendirme çalışmaları ile uygun ortam sağlandığında çocukların aile yanına döndürülmesini sağladıklarını kaydeden Atabek, şunları söyledi
"Ülkemizde olan ailesi tarafından ihmal edilen, istismara uğradıkları tespit edilerek bakanlığımıza yönlendirilen çocuklarla ilgili mahkeme kararı ile hükmedilen koruyucu, destekleyici tedbirler çerçevesinde desteklenmektedirler. Bakanlığımızca korunma ihtiyacı içindeki Suriyeli çocuklar da refakatsiz çocuklar birimi oluşturuldu. Adana'da oluşturulan birimin ihtiyaç duyulan diğer illere yaygınlaşması için çalışmalar ile aile bakım modellerinden yararlanmasına yönelik proje çalışmaları devam etmektedir. Çocuk dostu alanlar oluşmuştur. Kamp dışında olan çocuklara da ulaşıp topluma entegrasyonunu sağlamaktayız. Hatay'ın da içinde olduğu toplam 10 ilde eğitim veren kurullarımız mevcut, bakanlığımız ve UNICEF işbirliği ile koordinatörleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla Suriyeli çocukların sosyal problemlerinin en aza indirilmesi amaçlanmaktadır."
Katar RAF Hayır Kurumu temsilcileri ile protokol üyelerinin konuşmalarının ardından 1560 Suriyeli yetim çocuğun eğitim göreceği Minik Kalpler Yetim Köyü'nün temeli atıldı.

FOTOĞRAFLI