İstanbul, 1 Aralık () - Türkiye İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) anket verilerine göre, seçim baskılarını geride bırakan imalat sanayi PMI endeksi Kasım ayında, kritik 50.0 değerinin üzerine çıkarak yılın en yüksek düzeyine yükseldi.

Markit’in İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırladığı Türkiye PMI, Ekim ayındaki 49.5 düzeyinden Kasım'da 50.9'a yükseldi. Markit'ten yapılan açıklamada, "Üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri ve istihdam Ekim ayına kıyasla yükselirken, ihracattaki artış eğiliminin üst üste dört aydır devam ettiği gözlendi. Veriler ayrıca, hem girdi hem de nihai ürün fiyatlarında artışın Temmuz ayından beri en düşük düzeylerine gerilemesiyle birlikte enflasyonist baskıların hafiflemeye devam ettiğini gösterdi" denildi.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin de, Türkiye İmalat PMI anketine ilişkin değerlendirmede, "PMI endeksi hem eşik değer 50,0’nin üzerine hem de Aralık 2014’ten beri gözlenen en yüksek değerine yükselerek Türk imalat sektörünün yıl başından beri en iyi performansı yakaladığına dikkat çekti ve ekledi:

"Ilımlı düzeyde olmakla birlikte Aralık 2014’ten beri gözlenen en yüksek düzeyde ölçüldü"

"Anketin en önemli ekonomik aktivite göstergeleri (üretim, yeni siparişler, satın alma faaliyetleri, ihracat ve istihdam) Kasım ayında artış kaydetti. Bazı firmalar, ekonomik aktivitedeki iyileşmenin seçimlerin geride kalmasıyla birlikte belirsizliğin azalmasından kaynaklandığını belirttiler. Türk lirasında Eylül ayındaki dip seviyenin ardından Kasım ayında yaşanan ılımlı değer kazancının girdi fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletmesi Türk imalat sektörünü olumlu etkiledi."

PMI’ın Kasım ayında kaydedilen değerinin, 2005 yılının Haziran ayından beri ölçülen PMI endeksinin uzun dönem ortalamasına çok yakın gerçekleştiğine işaret edilen açıklamada, "İmalat sanayi sektörünün Kasım’daki büyüme hızı ılımlı düzeyde olmakla birlikte Aralık 2014’ten beri gözlenen en yüksek düzeyde ölçüldü" denildi ve beş alt endeksten dördü manşet PMI endeksini olumlu etkilerken tedarikçilerin teslim süresinde bozulma yaşandığına dikkat çekildi ve şöyle denildi:

"Liradaki değer kaybı yurt dışından alınan iş hacimlerini artırıyor"

"Türk imalatçılar tarafından alınan yeni sipariş hacmi 2015 yılı boyunca ilk kez Kasım’da artış kaydetti. Firmaların bir kısmı piyasa koşullarının iyileştiğini ifade etti. İyileşmenin hem seçimlerin sona ermesinden hem de iç ve dış pazarlardaki toparlanmadan kaynaklandığı ifade edildi. Alınan yeni siparişlerdeki büyüme hızı yavaş olmakla birlikte 2014 yılının Kasım ayından beri ölçülen en yüksek değerde kaydedildi. Firmalar, yurtdışından alınan yeni iş hacmindeki artışın aralıksız bir şekilde dördüncü ayda da devam etmiş olmasını Türk lirasındaki değer kaybının sağladığı rekabet gücü artışına bağladılar. Yeni siparişlerdeki toparlanma imalat üretimine de yansıdı. 2015 yılının başından beri daralan üretim Kasım ayında ılımlı ve uzun dönem ortalamasına yakın düzeyde artış kaydetti."

"Zayıf lira nedeniyle imalat girdi fiyatları Kasım ayında da yükseldi"

İmalat sanayide satın alma faaliyetlerinin Kasım ayında arttığı da belirtilen açıklamada, Kasım’da ölçülen artış hızının Mayıs’tan beri görülen en yüksek düzeyde olduğuna işaret edildi ve "İmalat sanayi istihdamı önceki iki ayda olduğu gibi Kasım’da da artış kaydetti" denildi ve şu bilgilere yer verildi:

"Artış hızı, son sekiz ayın en hızlı artışının yaşandığı Ekim’e kıyasla yavaş ama uzun dönem ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Zayıf lira nedeniyle imalat girdi fiyatları Kasım ayında da yükseldi. Ancak girdi fiyatları enflasyonu Eylül ayındaki zirvesinin altında kaldığı gibi Temmuz’dan beri gözlenen en düşük düzeye geriledi. Benzer şekilde nihai ürün fiyatları enflasyonu da son dört ayın en düşük düzeyinde kaydedildi."