İnsanoğlu bu dünyaya imtihan için gönderilmiştir. İnsanın bu dünyada bulunuş amacı yüce yaratıcımız rabbimizin rızasını kazanabilmektir. Bu dünya hayatında iken rabbimizin razı olduğu kullardan olabilmek ve ayeti kerimede buyrulduğu üzere (....Allah onlardan razı, onlar da Allah'tan razı olmuşlardır...) (Beyyine, 98/8) müjdesine mazhar olabilmektir. Cennet, dünya hayatında yaratılış gayesine uygun davranan, iman edip salih ameller işleyen kulları için Yüce Allah’ın ahiret hayatında hazırlamış olduğu ebedî huzur ve mutluluk yurdudur. Kur’an-ı Kerim’de cennet için çeşitli isimler kullanılmıştır: adn cenneti, firdevs cenneti, naim cenneti, dâru’l-huld (ebedilik yurdu), dâru’s-selâm (esenlik yurdu), dâru’l-mukame (ebedî durulacak yer) ve makâm-ı emîn (güvenilir makam). (DİB. Dini Kavramlar Sözlüğü, sh. 96) Allahu Teâlâ, yeryüzündeki bütün nimetleri dünyaya imtihan için gönderdiği insanın hizmetine vermiştir. Rahman sıfatının tecellisi olarak dünyada, inanan-inanmayan, iyi-kötü ayrımı yapmadan bütün kullarını nimetlerinden yararlandırmaktadır. Ancak Rahîm sıfatının gereği olarak ahiret hayatında sadece mü’min kullarına merhametiyle muamele edecek ve onları cennet nimetiyle mükâfatlandıracaktır. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “İman edip salih amel işleyenleri de ebedî olarak kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyacağız. Allah, gerçek bir vaadde bulunmuştur. Kimdir sözü Allah’tan daha doğru olan?” (Nisâ, 4/122)

Allah’ın kendilerine cennetini vaad ettiği mü’minlerin belli başlı özellikleri de ayet-i kerimelerde şöyle belirtilmiştir: Cennetlikler; “iman edip, salih amellerde bulunanlar” (Bakara, 2/25), “...ehli takva sahibi olanlar” (Tûr, 52/17-18), “Allah’a ve Resûlüne itaat edenler” (Nisâ, 4/13), “Allah’a verdikleri sözü yerine getiren ve sözleşmeyi bozmayanlar, Allah’ın riâyet edilmesini emrettiği haklara riayet eden, Rablerine saygı besleyen ve kötü hesaptan korkanlar, Rablerinin rızasına ermek için sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verilen rızıklardan gizli olarak ve açıktan Allah için harcayan ve kötülüğü iyilikle ortadan kaldıranlar için dünya yurdunun iyi sonucu Adn cennetleri vardır. Atalarından, eşlerinden ve çocuklarından iyi olanlarla beraber oraya girerler...” (Ra’d, 13/20-24) “...namazlarında derin saygı içinde olanlar, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirenler, zekâtı ödeyenler, ırzlarını koruyanlar, emanetlerine ve verdikleri sözlere riâyet edenler, namazlarını kılmaya devam edenler. Firdevs cennetlerine varis olurlar ve orada ebedî olarak kalacaklar...” (Mü’minûn, 23/1-11)

İmtihan için gönderildiğimiz şu geçici dünya hayatını çok iyi değerlendirelim, Yüce Rabbimizin bizlere vadettiği cennete koşanlardan ve ona kavuşanlardan olalım. Rabbim cümlemize rızasını kazanacak amelleri işlemeyi nasip etsin...

Ömer ERGÜL / Terme İlçe Müftüsü