Yoğun kar yağışının yolları kapattığı, telefon görüşmelerinin şebekedeki aksaklıktan ötürü güçlükle yapılabildiği, hasta öğrencinin revirinde saatlerce beklediği yatılı okul ve Doğu Anadolu’da uzakta bir köy.
Ferit Karahan’ın ilk gösterimi 2021 Berlin Film Festivali’nde gerçekleşen ödül avcısı ”Okul Tıraşı” filmi sonunda sinemalarda. Antalya ve Ankara Film festivallerinde yarışan ve 1.5 yılda en çok ödül kazanan yapım, zor kış koşullarının egemen olduğu Doğu Anadolu’da bir okulda yaşananları ve yoksunlukları, sağlıklı olmayan öğretmen öğrenci ilişkisini, doğanın esir aldığı gözlerden ırak bir köyün umarsızlığını gözler önüne seriyor.
Senaryosunu Ferit Karahan ve Gülistan Acet’in yazdığı, yönetmenliğini Ferit Karahan’ın üstlendiği “Okul Tıraşı” son yılların en nitelikli, tokat gibi yüze vuran mesajı ile yurt içi ve yurt dışında hakkıyla birçok ödül kazanan yapım. Karahan, doğuda yatılı bir köy okulunda ağır kış koşullarında öğrenci ve öğretmen olmanın zorluğunu dört dörtlük  anlatıyor. 
“Okul Tıraşı” maddi anlamda rahat yaşam süren, keyfi yerinde olan, sorunlar yaşamayan belirli grubun dışında yoksunluktan, olanaksızlıktan bunalan çaresiz insanların varlığını bir kez daha anımsatıyor ülkeye. Karahan, Türkiye’nin fotoğrafını çekerek ülkenin salt tuzu kurulardan oluşmadığını vurguluyor. Öyle bir mesaj veriyor ki Karahan, adeta tokat gibi izleyicinin suratına indiriyor. 84 dakikalık film, kısa süresine karşın akıcı sahneleriyle koltuğa çivilenen izleyiciye derdini başarıyla aktarıyor.  
Toplu banyo saati sahnesiyle başlayan filmde hamam tası tartışması nedeniyle Hamza Öğretmen (Cansu Fırıncı) öğrencileri birbirlerini soğuk suyla yıkamalarına yönelik cezalandırır. Ne ki bu cezalandırma yöntemi Memo’nun hastalanmasına ve ardından beklenmedik gelişmelere yol açar. Arkadaşının ateşler içinde bilinçsizce yattığını fark eden Yusuf (Samet Yıldız) durumu öğretmen ve yöneticilerine iletse de vurdumduymaz tavırlardan ötürü beklediği yanıtı alamaz, Memo’yu okul revirine götürür. Vicdani sorumlulukla ısrarını sürdürerek arkadaşının hastalığını öğretmen ve yöneticilerinin dikkatine çekmeyi başarır. Lakin bu kez ağır kış koşulları, kapanan köy yolları ve aşılamayan bürokrasi devreye girer.
Ferit Karahan, yaşanan bu olumsuzlukları okul müdürü (Mahir İpek) ile öğretmenler Selim (Ekin Koç), Kenan (Melih Selçuk), Haluk (Münir Can Cindoruk), Hamza arasındaki tartışmalar ve sorumluluk almaktan kaçınan bireyselci tavırlarıyla sorguluyor. Tartışmaya okul çalışanları, kalorifer kazancısı ve diğerleri de dahil olurken, olay başka boyutlara evriliyor. 
Bir anlamda suçlu aranıyor, herkes topu birbirine atıyor. Ta ki greyderlerin kapalı yolu açmasıyla okula ulaşan ambulansın can yakan siren seslerinin duyulmasına değin. Hızır gibi yetişen sağlık ekibi saatlerce yüksek ateş altında kıvranan, bilinci yitik Memo’yu hastaneye götürür.
Van’ın Bahçesaray ilçesinde çekilen filmde Yusuf’u oynayan Samet Yıldız, adeta döktürüyor. Öyle bir oynamış ki küçük oyuncu; hüznü ve çaresizliği gözleriyle seyirciye yansıtıyor.    
Aldığı ödülleri fazlasıyla hak eden “Okul Tıraşı” son yılların en nitelikli, Türk sinemasına damga vuran kaçırılmayacak bir yapım...