Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Özgür Günal, omicron alt varyantının hızla yayıldığını belirterek, " BA4/5 omicron alt varyanının bulaşma hızı ve bağışıklıktan kaçma özelliği dikkate alınarak yapılan analizlerde 2-3 ay içinde milyonlarca insanı etkileyebileceği bildirilmektedir" dedi.

YATIŞ ORANLARI ARTTI

Yeni varyant konusunda bilgi veren Günal, "Dünya genelinde aşıya ulaşımdaki eşitsizliğin yarattığı eksik bağışıklığın ve kontrol önlemlerinden erken vazgeçilmesinin sonucu olarak ortaya çıkan yeni varyantlar nedeniyle, bu yılın haziran ayından itibaren dünya genelinde yeni bir hastalık dalgası oluşmaya başlamıştır. Haziran ayının ortalarından itibaren ülkemizde de yeni bir dalganın başladığı ve şu anda bu dalganın hızlanarak vaka sayılarının çok ciddi artış gösterdiği gözlenmektedir. Kovid-19 polikliniklerine başvuran kişi sayısı ve pozitiflik oranları belirgin olarak artmış ve bu da hastaneye yatış oralarının artmasına neden olmuştur" diye konuştu. 


    
'MASKE KULLANIMINA DİKKAT'

Vatandaşları uyaran Günal sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere şu anda etkili olan ve bir önceki omicron alt varyantından daha bulaşıcı ve bağışıklıktan daha fazla kaçma özelliği olduğu bilinen BA4/5 omicron alt varyanının bulaşma hızı ve bağışıklıktan kaçma özelliği dikkate alınarak yapılan analizlerde 2-3 ay içinde milyonlarca insanı etkileyebileceği bildirilmektedir. Bu nedenle toplumda, özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda olmak üzere maske kullanımına mutlaka devam edilmelidir."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.