İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Türkiye’de ilk kez başlattığı uygulama ile İzmir’de sayıları 20 bini bulan şoför esnafının keyif verici madde kullanıp kullanmadığı tespit edilecek, uyuşturucu madde kullanan şoförler çalıştırılmayacak.

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İzmir Veremle Savaş Derneği arasında imzalanan protokol kapsamında, İzmir’de sayıları 20 bini bulan yolcu taşımacılığı yapan araç sahipleri ve şoförlerin, keyif verici madde kullanıp kullanmadığı idrar örneklerinden tespit edilecek, uyuşturucu madde kullanan araç sahipleri ve şoför çalıştırılmayacak. Protokol imza töreninde konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, “İzmir’de 3 bin taksi dolmuş, 2 bin 821 taksi, bin 117 minibüs, 5 bin 245 servis aracı ve bin 117 güzergah izin belgesi sahibi var. Araç sahibinin dışında her bir araçta iki şoförün çalıştığı düşünülürse uygulama 20 bin kişiyi kapsıyor. İzmir Veremle Savaş Derneği ile yaptığımız protokol sayesinde araç sahiplerinin ve şoförlerimizin keyif verici madde kullanıp kullanmadığı tespit edilecek, tahlillerde uyuşturucu madde kullandığı belirlenenlere tanıtım kartı verilmeyecek. Tanıtım kartı olmayan kişiler çalıştırılmayacak” dedi.

TESTLER İÇİN 37 TL ÖDENECEK

Büyükşehir Belediyesi, UKOME, Trafik ve Esnaf Odaları Birliği tarafından hazırlanan yönergeye uygun şoför esnafının tanıtım kartı alması gerektiğini belirten Mutlu, şöyle konuştu: “Bu kartı almanın koşullarından biri de uyuşturucu testi yapılması. Uyuşturucu testini geçen arkadaşlarımız, tanıtım kartı alabilmek için daha sonra eğitime tabi tutulacak. Bu kapsamda arkadaşlarımıza öfke kontrolü, davranış biçimleri, yabancı dil, olaylar karşısında tutum gibi konularda eğitim ve sertifika verilecek. Üyelerimizin keyif verici madde kullanmadığını gösteren bir rapora sahip olmaları gerekiyor. Protokol çerçevesinde oda üyesi esnaf ve sanatkarlar, piyasa şartlarına göre daha avantajlı bir indirimle muayenesini yaptıracak ve belgeye sahip olacak. Hizmetten yararlanacak her esnaf test için sadece 37 TL ödeyecek ve taşımacıdan başka bir ücret talep edilmeyecek.”

“AMAÇ TOPLUM DIŞINA İTMEK DEĞİL”

Tanıtım Kartı olmayan şoförlerin çalışamayacağını ve her yıl yapılan ruhsat yenileme sırasında tanıtım kartının sorulacağını ifade eden Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin bir arkadaşımız uyuşturucu testinde uyuşturucu ve keyif verici madde kullandığı belirlenirse bu arkadaşımız artık şoförlük yapamayacak. Bu çalışmamızdaki amaç bu sektörde çalışan insanların bu koşulları taşımasını sağlamak. İzmir’de yaşayan insanlara güvenli seyahat ettiklerini hissettirmek. Tanıtım kartı, her yıl ruhsat verilirken istenecek ve bunun yanı sıra rutin kontrollerde bakılacak. Olmayan kişiler ruhsat alamayacak ve çalışamayacak. Amacımız keyif verici madde kullanan arkadaşlarımızı toplumun dışına itmek değil. Bağımlılıktan kurtulma talebi halinde katkı koyarız.”

Veremle Savaş Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Cevri Ladikli, imzaladıkları protokolün Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek şunları söyledi: “Protokolün amacı, İzmir’de ulaşım konusunda hizmet veren personelin gerek otobüs, gerek taksi, gerek toplu taşıma araçlarında daha kaliteli ve verimli hizmet verebilmesini sağlamaktır.”

BİR TESTLE KARAR VERİLMEYECEK

Tıp ve Klinik Mikrobiyoloji Doktoru Serdar Canko ise, "Uyuşturucu maddeler yaygın olarak İzmir'de de kullanılıyor. Herkesin sonuçlarının iyi çıkmasını bekliyoruz. Bazen öksürük ilacı kullanımı nedeniyle bile sonuçlar pozitif çıkabiliyor. Bu yüzden tek bir testle keyif verici madde kullanıp kullanmadığına karar verilemeyecek" dedi.