Samsun Medya Grubu’na bağlı Samsun Canlı Haber Ekibi, kentin önemli alışveriş merkezlerinden biri olan Mecidiye Çarşısı’nda esnafın nabzını tuttu. Mikrofon uzattığımız esnafın büyük çoğunluğu, işlerin durgunluğundan yakındı.

PİYASA ZATEN ÖLMÜŞ
Mehmet ÖZCAN: Öncelikli olarak bizim buralarda kiralar çok yüksek. Yüksek olmasının yanı sıra kiranın yanında spotajını da ödüyoruz. Piyasa zaten ölmüş durumda, canlanması için de esnafa kredi imkanı sağlanmalı. Esnaf olarak bu durumdan memnun değilim. Zaten Ramazan dolayısıyla satışlarımızda düşüş mevcut.  

BİZLERİ RAHATSIZ EDİYOR
Özcan KÖK: Mecidiye’de 17 yıldır esnaflık yapıyorum. Esnaf olarak caddedeki  ilk sorunumuz kanalların sürekli tıkanması ve havaların ısınmasıyla beraber kokuların artması bizleri rahatsız ediyor. Satışlarımıza gelirsek, yaz geliyor satışlarımızda artış bekliyoruz. Zaten buradaki esnafın çoğu kışın iş durgunluğundan hep oturur, yazın canlanır.

İŞLER BİTMİŞ DURUMDA
Mustafa TARHAN: Esnaf olarak ilk söylemek istediğim işler bitmiş durumda. Dolar sürekli artış gösterdiği için ürünlerde de her gün artış oluyor. Bu durum da bizim satışlarımızı çok etkiliyor. Zaten Ramazan ayında olduğumuz için insanlar dışarı çıkmıyor, bizim de satışlarımız düşüyor. 

YAKIN ZAMANDA AÇILACAK
Ahmet SAĞLAM: Her yerde olduğu gibi bizim de en büyük sorunumuz iş olmaması. Ramazan olduğu için işlerimiz zayıf, inşallah yakın zamanda açılacak. Başka türlü sıkıntımız da sorunumuz da yok. Şükürler olsun. 

İNSANLARDA PARA YOK
Ahmet ARIKAN: Esnafın giderleri yüksek ama işler epey düşük. Çünkü insanlarda para yok, bu yüzden de satışlarımız durdu. Ayrıca Ramazan’dan dolayı insanlar dışarı çıkmıyor biz de iş yapamıyoruz.  

HER ŞEY YOLUNDA 
Fatma SAĞIR: Devletimiz sağ olsun, hiç bir sorunumuz yok, her şey yolunda. Ramazan’dan dolayı satışlarımızda bir etki görmedik. Her şeyin azına şükretmek lazım. 

RAMAZAN TUZU BİBERİ 
Asuman AKKAÇ: İş yok, güç yok bizler esnaf olarak bekliyoruz. Ramazan’dan önce işler zaten durmuştu. Ramazan da tuzu biberi oldu. Bu durumun da kolay kolay düzeleceğini düşünmüyorum. Satışları olmadığı için esnaf kendi ihtiyaçlarını da karşılayamaz hale geldi. Kira ödeyen esnafın çoğu dükkanını kapatmak zorunda kalıyor.  

ÖNCEDEN BAŞA ÇIKABİLİYORDUK
Tuncay AKDOĞAN: Esnaf olarak birçok sorunumuz mevcut. Önceden tek bir sorumuz vardı, başa çıkabiliyorduk. Şuan her sektörde durum bu şekilde devam ediyor. Sokakta olan insan da parasını çıkarmıyor, çünkü ilerisini göremiyor. Bu durum tüm sektörlerde böyle. Düzeleceğini de sanmıyorum.  Ayrıca Samsun'un en büyük sorunu da bir işi çok fazla kişi yapıyor. Haliyle bu durum da bizim satışlarımızı etkiliyor. 

DEVLETİMİZE GÜVENİYORUZ
İsmail DEMİRCİ: Satışlarımızda eskiye göre düşüş yaşandı. Ramazan’ın da bu durumda etkisi var. İnşallah bayrama doğru canlanacağını düşünüyoruz. Devletimize güveniyoruz, yakın zamanda esnaf için bir çalışma yapacağını umuyoruz.  


Ebru ÖZTÜRK, Ekrem ASLAN