Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri tarafından yürütülen ‘Güvenli Yarınlar’ projesi kapsamında Roman kadınlara yönelik sosyal entegrasyon konulu seminer verildi. Uzman Psikolog Semra Pehlivan, Roman kadınlara iletişim eğitimi verildi.

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri tarafından sürdürülen ve Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mali İşler Daire Başkanlığı tarafından desteklenen ‘Güvenli Yarınlar’ projesi devam ediyor.

“Romanlar toplumla uyum sorunu yaşıyor”

Romanların toplumda uyum sorunu yaşadıklarını belirten Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, “Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Mali İşler Daire Başkanlığı’nın desteğiyle yürütmüş olduğumuz ‘Güvenli Yarınlar’ projesinin 4 gün sürecek olan kadınlarımıza yönelik eğitim seminerlerine başladık. Bu eğitim çalışmalarımız içerisinde iletişim, Romanların toplumsal hayata entegrasyonu ve adaptasyonu, sağlık ve hijyen eğitimleri olacak. Bizim bu projedeki farklı bir çalışmamızın, farklı bir ürünüdür bu. Çünkü proje kapsamında projenin içerisinde sosyal entegrasyon da var. Yani sadece roman vatandaşlarımızın istihdama yönelmesi ve var olmaları değil bunun yanında sosyal entegrasyonun da önemi çok büyüktür. Bugün hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Romanlar kendi yaşamış oldukları, kendilerine özgü yaşam koşullarından dolayı hem Türkiye’de hem de dünyada toplumla uyum sorunu yaşıyor. Bu uyum sorunu bize entegrasyon olarak yansımakta. Romanların diğer bireylerle sosyal anlamda uyuşması, kendilerini bu toplumun içinde varlığını hissettirmesi, zorluk çekmemesi adına bir çalışma yapıyoruz. 4 günlük yapacağımız çalışma tam olarak sosyal entegrasyon üzerine kurulmuş durumda. Bu eğitimlerin roman kadınlarımıza çok faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.

“Grup çok aktif çok ilgili”

Eğitim seminerini gerçekleştiren Uzman Psikolog Semra Pehlivan, sosyal entegrasyonu sağlamak için sağlıklı bir iletişime ihtiyaç olduğunu ve bunu sağlamayı amaçladıklarını söyleyerek, “Burada Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin bir eğitim faaliyetine katıldık. Bugün iletişim başlığı altında konularla eğitimlere başladık. İnteraktif bir çalışma yapıyoruz. Grup çok aktif, çok ilgili. Çok güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimlerdeki ilk amacımız, birbirimize bir şeyler katmak. Sadece benim onlara değil, onların da bana bir şey katması. İkinci amacımız, daha sağlıklı iletişimin temellerini desteklemek. Evet, onların bilgi birikimi ve tecrübesi var ama bunu farklı şekillerde değerlendirmek istiyoruz. Daha geniş çapta ve farklı örneklerle, birbirimize örnek olarak, yaşanmışlıkları paylaşarak. Bunu amaçlıyoruz. Aslında evet, entegrasyonu amaçlıyoruz ama bunu yapmak için daha sağlıklı bir iletişime ihtiyacımız var. Birbirimizi daha iyi tanımamıza ihtiyacımız var. Bunu sağlamak için de böyle bir eğitim gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.