Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce uygulanan projede üretilen organik üzümler, büyük şehirlerde organik pazarların gözdesi oldu.

2010 yılında hem organik pazarların organik sofralık üzüm ihtiyacının karşılanabilmesi hem de bölgede kırsal kalkınmanın sağlanması amacı ile Yunusemre İlçesi, Recepli Mahallesi, Kocayayla’da uygulanmaya başlanan proje kapsamında 170 dekar Alphonse Lavalle çeşidi bağ kuruldu. 16 çiftçi ailesinin organik sofralık üzüm üretimi yaptığı Kocayayla’da sulanmayan koşullarda üretilen organik üzümler gün geçtikçe tüketicilerin daha çok beğenisini kazandı. İstanbul’daki organik pazarlardan sonra bu yıl Ankara’daki organik pazarlarda da satılmaya başlanan organik üzümlerle ilgili bilgi almak ve yerinde incelemelerde bulunmak üzere Recepli Kocayayla’ya giden Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail Kaya; “Kocayayla organik tarım için çok uygun bir tarım alanına sahip. Üreticilerimiz, il merkezinde, ürettikleri organik üzümleri satarlarken tüketicilere organik ürün sertifikalarını gösterip organik ürünlerin sertifikalı ürünler olduğunu anlatıyorlar. Diğer yandan da ürettikleri organik üzümler, farklı illerdeki organik pazarların sofralık üzüm ihtiyacını karşılıyor. Manisa İlinin organik çekirdeksiz kuru üzümden sonra organik sofralık üzümleri ile de tanınması memnuniyet verici. Recepli’de, sofralık özellikte olmayan organik üzümlerle organik pekmez, sucuk, pestil üretimi yapılabilmesi, hem de Kocayayla’nın ekoturizm faaliyetleri kapsamında değerlendirilmesi için çalışmalar gerçekleştireceğiz” dedi.

Sağlıklı gıda tüketilmesinin yaşamsal bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Kaya, “Sağlıklı gıdaların tüketilmesinin yaşamsal bir zorunluluk olduğunu dikkate aldığımızda, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, sürdürülebilir gıda üretimi için sentetik veya kimyasal gübre kullanmaksızın, pestisit kalıntısı bulunmayan bitkisel ve hayvansal gıdaları üretmemiz uygun olacaktır. Ürettiğimiz bu ürünler ile sadece Ülkemizdeki büyük pazarlarda değil Avrupa ve Dünya organik pazarlarında da yerimizi almamız gerekmektedir. Bunun için gereken eğitim, tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarına ağırlık vermeliyiz” diye konuştu.