Türk Kızılayı Dr. Kerem Kınık, Türkiye’nin İdlib operasyonuna karşı gerek göç gerek insani yardım anlamında her türlü önlemleri kapasiteleri artırarak aldıklarını, farklı senaryolara karşı da hazırlıklar yaptıklarını açıkladı.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde Suriye’nin İdlib kentiyle sınıra sıfır noktada basın mensuplarına açıklama yapan Dr. Kınık, İdlib incelemeleri sonrasında operasyona ilişkin aldıkları önlemleri aktardı.

Operasyon sayesinde çatışmasızlık bölgesindeki güven ortamının artırılması, sivillerin korunması ve insani yardım faaliyetlerinin artırılmasını amaçladıklarını dile getiren Dr. Kınık, “İdlib’te temas ettiğimiz insanlar bu yapılan operasyonun kendi hayatlarını korumak ve masum insanların hayatlarını korumak için yapıldığını ve buradaki insani ihtiyaçların giderilmesi için yapıldığının çok farkındalar. Türkiye’nin bu noktadaki gayretlerini teşekkürle karşılıyorlar. Bizler de elimizden geldiği kadar burada bu operasyon süresince de insani yardımların kesintisiz olarak bölgeye ulaştırılması noktasında gerekli tedbirleri aldık” dedi.

Tedbirler kapsamda tüm kapasiteleri artırdıklarını aktaran Dr. Kınık, içeride 5 kamp, 12 yetimhane bulunduğunu, ekmek, su, gıda dağıtım depolarının ise dolu bir şekilde hazır olduğunu vurguladı. Olası farklı senaryolara yönelik de hazırlıklı olduklarına değinen Dr. Kınık, içerideki kampların kapasitesinin artırılmasını öngördüklerini kaydetti.

Dr. Kınık, Halep Kurtarma Operasyonu’nda AFAD’ın altyapısını tamamladığı alanlarda yeni kamp alanlarına çadır sevkiyatları yaptıklarını ifade ederek, “Ama gözlemlediğimiz hava bir çatışma ortamının, buna benzer bir hareketliliğin şu aşamada olmayacağı yönünde. İnsanlar İdlib’in içerisinde bir çatışma istemiyorlar. İdlib’in bu anlamda yürüyen bir kendi sistemi var. Bir savaş ortamı olsa da kurulmuş sistemi var. Ticaret akıyor, tırlar gidiyor, geliyor. Suriye’nin büyük oranda can boğazı diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, 2 milyon nüfusa sahip İdlib’te 400 civarında düzensiz kampta yaşayan 700 bin yardıma muhtaç insana yardım etmeye ve terör unsurlarını bertaraf etmeye çalışacaklarına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi orada gözlem fonksiyonumuz olacak ve ateşkesin gözlemlenmesi noktasında, terör unsurlarının bertarafı ve insani yardımların masumlara ulaştırılması işlevi görecek bu operasyon. Muharip bi durum beklemiyoruz ama her türlü senaryoya karşı hazırlıklıyız” şeklinde konuştu.