Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yüksek faiz konusunda uyarılarda bulunarak, enflasyonun ana nedenlerinden faizi indireceklerini söyledi. Peki Samsunluların 'yüksek faiz oranları'yla arası nasıl? İşte Samsunluların 'faiz' ile ilgili düşünceleri.

HER GEÇEN GÜN YÜKSELİYOR
Aykut TOSUN: Ben faizlerin her geçen gün yükseldiğini düşünüyorum. Çünkü artık her şey ateş pahası oldu. Olmaya da devam ediyor. Bundan 5 yıl önce bu şekilde değildi. Tabi ki insanların alım gücüyle alakalı ama faiz her geçen gün artıyor. Aldığımız şeyin 1-2 katını faiz olarak geri ödüyoruz. Ben bu durumdan hiç memnun değilim.

BORSADA DOLARIN ARTMASI...
Türkan OKUR: Faizler çok yüksek. Borsada doların artması da faizleri yükselttiğini düşünüyorum. Eğer banka kredileri düşerse, faizlerde düşebilir. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Artık her şey çok pahalı. İhtiyaç için kredi çeksek fazlasıyla geri ödüyoruz. O yüzden ben bu konuda bir şeyler yapılabileceğini umut ediyorum.

ARTIK BANKADAN BİR ŞEY ALMIYORUM
Emine KAP: Benim bu konuda bir bilgim yok. Ben artık bankadan bir şey almıyorum. Artık bıraktım o yüzden bu konularla çocuklarım ilgileniyor. Fakat faizi 2005-2006 yıllarında yüksek ödemiyordum. Şu an gördüğüm kadarıyla faizler biraz yükselmiş. Umarım bunun önüne geçilebilir. İnsanlarda rahat nefes alır. Yoksa bu şekilde işimiz biraz zor.

VATANDAŞ VE İŞVERENİN ALEYHİNE
Alaattin ARSLANOĞLU: Faizler şu an çok yüksek. Bu vatandaş ve işverenin aleyhine değil lehine bir durum. Türkiye geneline bakarsak çok çok yüksek. Yani bir vatandaş bir ev kredisi alsa 50 bin çekse nereden bakarsak geri ödemesi 100 bini buluyor. Bu da vatandaşa yansıyor. Bu durum işverenlerin işine de gelmiyor. Kısaca herkes için zor. Bunun önüne geçilip vatandaşların yükü hafifletilmesi lazım.

FAİZLER HER ZAMAN YÜKSEK
Osman TEMİZ: Benim kredi gibi şeylerle işim bu zamana kadar olmadı. O yüzden hiç dikkat etmedim. Fakat faizler her zaman yüksek. İnsanlar ev veya araba alırken bunun ödemesini fazlasıyla yapıyor. Bu da insanların belini büküyor. İnsanlar bu konuda zor durumda. Kredisiz de bir şey yapılmıyor. O yüzden inşallah bir çaresi bulunur.

EKONOMİYLE İLGİLENMİYORUM
Cengizhan ALBAYRAK: Kendi hayatıma bakıyorum. O yüzden ben ekonomiyle pek ilgilenmiyorum. Her bankanın kendine ait faizleri var. Fakat benim ilgi alanıma girmiyor. Çünkü bankada işim olmadı. Faizlerle ilgili yorumda yapamıyorum.

DEVLETİN BUNA BİR ÇÖZÜM BULMASI GEREKİYOR
Anıl ER: Şu an kart kullanmadığım için beni ilgilendiren bir durum değil. Fakat ticaretle uğraşan yakınlarım var. Onlar bu konuda sıkıntı çekiyor. İnsanların geleceğe dair hayalleri oluyor ama faizler yüzünden bunlar yarım kalıyor. O yüzden yatırım yapmak isteyenler için faiz indirimi yapılmalı. Yoksa vatandaşın bu durumuna çare olunamaz. O yüzden devletin buna bir çözüm bulması gerekiyor.

FAİZLER HİÇ OLMASA DAHA İYİ OLUR
Hamza SUSUZER: Ben bu konuyla ilgilenmiyorum. Kendi işime bakıyorum. Fakat faiz hiç olmasa daha iyi olur. Yüksek ya da düşük olması önemli değil. Gerçek verilerle hareket edelim. Sanırım bugünlerde faiz yüzde 11-12 civarında. Konut faizleri gibi faizler olmasa daha iyi olacak. İnsanlar bunu öderken zorluk çekiyor. Bunun en güzel çözümü faizi sıfırlamak.

Röportaj: Havanur SUBAŞI – Atilla PIÇAK