Sabahattin Ali, Cumhuriyet döneminde roman, öykü, şiir, oyun gibi türlerde 15'ten fazla eser kaleme almış, toplumcu gerçekçi şair, roman, oyun ve hikaye yazarıdır.

Romanlarında kullandığı aile, evlilik, aşk, intiharın yanında öne çıkan konular sosyal sorunlar, iletişimsizlik ve yalnızlıktır. 

En ünlü romanı “Kürk Mantolu Madonna”dır. Arapça, Almanca, Rusça, İspanyolca, İngilizce ve İtalyanca gibi dillere de çevrilmiş olan "Kürk Mantolu Madonna" romanı, 2017 yılında üniversite kütüphanelerinden en çok ödünç alınan ve okunan kitaplar listesinde de yer almıştır.

Bir aşk romanı olarak görülse de aslında psikolojik tahliller yapılarak bir insanın yalnızlaşarak kendi kabuğuna çekilmesi ve yaşadığı topluma yabancılaşması vurgulanır.

Yazdığı roman ve hikâyelerinde çoğunlukla Anadolu halkının yaşamını ve toplumsal eşitsizlikleri anlattı.

Sabahattin Ali, realist ve eleştirel bir tavırla kaleme aldığı eserlerinde aydın kesimi eleştirmekten hiç kaçınmadı. Yazdığı üç romanınında ana karakteri erkek olan ve bulundukları çevreye uyum sağlayamamış kişilerden seçmiştir. 

Büyük yazarın  roman ve öykülerinin yanında kaleme aldığı şiirlerini ise birçoğumuz bugün biliyoruz.  Ahmet Kaya, Edip Akbayram, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli gibi birçok sanatçı tarafından da bestlenenen şiirleri vardır...

Sabahattin Ali'nin bestelenen birkaç şiirinden alıntı:

Ahmet Kaya'nın "sözün şiirlerin mükemmelidir
senden başkasını seven delidir
yüzün çiçeklerin en güzelidir" 

Zülfü Livaneli'nin " Döndüm daldan düşen kuru yaprağa
Seher yeli dağıt beni kır beni
Götür tozlarımı burdan uzağa"

Volkan Konak "Göklerde kartal gibiydim.
Kanatlarımdan vuruldum
Mor çiçekli dal gibiydim,
Bahar vaktinde kırıldım."

Edip Akbayram "Başın öne eğilmesin
Aldırma gönül aldırma
Ağladığın duyulmasın
Aldırma gönül, aldırma"