Edremit Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca başarılı bulunarak hibe desteği alan "Kaybolmaya Yüz Tutmuş Sele, Sepet ve Hasır Örgücülüğü’nün Gençlerle Geleceğe Taşınması" projesi kapsamında açılan kurs, sergi ile sona erdi.

Akçay yolu üzerinde deki AVM’deki sergi , Kaymakam Ali Sırmalı, Belediye Başkanı Kamil Saka, Edremit MYO Müdürü Raif Sakin, Altınoluk MYO Müdürü Selami Selvi, öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Tuba Öncül Abacıgil, öğretim görevlisi Ersin Yanmaz, Fatma Çetin, Kaymakamlık Proje Koordinasyon Ofisimizden Proje Koordinatörümüz Selma Tekçe ile sele sepet ustası Bahri Açar tarafından açıldı.

Kaymakam Ali Sırmalı, “Eski zamanlarda sentetik maddelerden yapılmış plastik naylon poşet, çanta gibi eşyalar yoktu. Ancak kimya sektörünün gelişmesiyle sele sepet hasır üretimi hızlı bir düşüşe geçti. Çünkü doğal yolla yapılan sele sepet ve hasır; Kargı, Söğüt ve Hayıt başta olmak üzere çeşitli bitkilerden ve belli bir aşamalardan geçtikten sonra elde ediliyor ve el emeği yanında hava şartları, bitkilerin doğadan toplanması kurutulması, yumuşatılması gibi uzun süreçlerden geçerek ortaya çıkıyordu. Bu zahmetli süreç ister istemez belli bir maliyete satılmış ama o maliyette maalesef sentetik poşetlerin ve diğer malzemelerin çok çok altında kaldığı için bütçe hesabıyla halk sentetiğe yönelmeye başlamıştır. Ancak günümüzde Avrupa ülkelerinin çoğu sentetik maddelerin kullanımını kanserojen maddeler içerdiğinden yasaklanmakta ve alternatif olarak artık doğala ve doğal bitkilerden yapılan ürünlere dönüş başlamıştır. Bizde proje ile bu mesleğin canlanması ve artık Avrupa ülkelerinden değil Avrupa ülkelerinin bizden doğal ürünleri talep etmesi için bu projeyi hayata geçirdik. El emeği göz nuru ürünleri görünce emeğimizin boşuna olmadığı görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim ”dedi. Satışa da sunulan ürünlerin sergilendiği serginin, bir hafta açık kalacağı öğrenildi.