Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve Samsun Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları Yardımlaşma Derneği Başkanı Burhan Ekiz sebze ve meyve fiyatlarıyla ilgili halden çıkış fiyatı ile marketlerdeki satış fiyatını arasında uçurum olduğunu söyledi

Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve Samsun Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları Yardımlaşma Derneği Başkanı Burhan Ekiz, sebze ve meyve fiyatlarıyla ilgili halden çıkış fiyatı ile marketlerdeki satış fiyatını arasında uçurum olduğunu belirterek eleştirilerde bulundu.

HAL YASASI GÜNCELLENMELİ

Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış vatandaşın adeta belini bükerken, neredeyse her gün değişen fiyatlar ise tepkilere neden oluyor. Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, hal yasasının yeniden güncellenmesi gerektiğini belirtirken, Samsun Sebze ve Meyve Hali Komisyoncuları Yardımlaşma Derneği Başkanı Burhan Ekiz de halden çıkış fiyatı ile marketlerdeki fiyatların arasında uçurum olduğunu kaydetti. 

HAVZA BAZLI ÜRETİM

Üreticinin zor durumda olduğuna değinen Başkan Avcı, "İvedilikle hal yasasının yeniden güncellenmesi gerekiyor. Üreticiye satış sunulması lazım. Bir de tarım arazileri imara açılmamalı. Havza bazlı üretime geçilmeli. Havza bazlı üretime geçildiği zaman bu sorunların birçoğu ortadan kalmış olacak.  Böylece nakliye ile sebze ve meyvenin gelmesi ve gitmesinin maliyeti yüzde 50 fark edecek. Fiyatların bu kadar yüksek olması normal değil. Burada fırsatçılık yapılmaktadır. Çiftçinin köylünün yani alın teri döken emek harcayan çok zor şartlarda üreten değil, aracıların göz açlığından dolayı bu fiyatlar yükselmektedir. Üreticimiz kazanmıyor. Kazanan aracılar. Fırsatçılara yönelik de denetimler göstermelik yapılmamalı. Devletin bu konuyla ilgili cezai yaptırımlarının oldukça düşük olduğunu düşünüyorum. Kapatma noktasına dahi varılmalı. Para cezasıyla bu işin önüne geçileceğini sanmıyorum hatta hapis cezasına da gidilmelidir" dedi.

FİYAT FARKI NORMAL DEĞİL

Başkan Ekiz ise haller ile marketler arasındaki fiyat farkını normal bulmadığını belirterek, "Halden çıkış fiyatı ile marketlerdeki satış fiyatını baz aldığımız zaman, aralarında çok afaki bir fark var. Asıl fark hal çıkışı ve marketlerdeki fiyatlar. Uçurum denilebilecek kadar fazla. Hallerde rekabet var. Rekabetin olduğu yerde afaki satılması gibi bir durumu olmaz. Üretim maliyetleri de var. Sezonluk bölgesel değişimlerle de alakalı fiyat değişimi oluyor. Haller ve markerler arası fiyat farkını normal bulmuyorum. Onlarında kendilerine göre giderleri var. Asgari ücrettir SSK'dır. Onlarda kendilerine göre bir fiyat biçiyorlar. Bunları baz aldığınızda fiyatlar böyle oluyor. Marketlerde de çok bir bilgimiz olmadığından net bir şey söylememiz mümkün olmaz" diye konuştu.

Dilber BAHADIR

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.