Ocak ayı emekliler ve milyonlarca çalışan için zam ayı olarak biliniyor. Türkiye'de bulunan 13 milyon Yılda iki kez zam alan SSK ve Bağ-kur emeklileri son 6 ayda oluşan enflasyon rakamını merakla bekliyor. Peki Samsunluların zam beklentileri neler?

İşte Samsunlu emeklilerin zam beklentileri:
EN AZ YÜZDE 20 OLMALI

Ali Osman GÜREL: Ben yeni yılda yüzde 20 zam bekliyorum. Ama bu beklediğim rakam değil de yüzde 15 zam vereceklerini düşünüyorum. Çünkü ekonomik gidişat öyle gösteriyor. Maalef ülke olarak çalışan ve emeklilere yapılan zam oranları düşük. Enflasyon aldı başını gitti. Biz zor durumlara düştük. Umarım çıkarız.

PEYNİRİ UNUTTUM
Ahmet Bulut TEKİN: Ben yıllarca çalıştım, emek verdim. Emeğin karşılığını sadece isim olarak taşıyorum. Artık sabah kahvaltılarında zeytin yiyebiliyorum, peynire hiç bakamıyorum. Yakında tadını unutmaya başlayacağım. Bence zam oranının en az yüzde 25 olması lazım. Ancak  bu millet çoluk çocuğunu torunlarını besleyebilsin.
 
MUTLU DEĞİLİZ
Mustafa TÜRKER: Eğer yapacakları zam yüzde 20'nin altına düşerse utanıp o zammı uygulamasınlar daha iyi. Maaşlarımız oldukça düşük. Yaşam koşullarımız herkesin bildiği gibi. Ülkedeki açlık sınırının çok çok altındayız. Ekonomi böyle giderse Suriye'den farkımız olmayacak. Akşamı zor ediyoruz.  Bu millet artık hiç mutlu değil. 

ZOR GEÇİNİYORUZ
Altan KANCA: En düşük emekli maaşı 2 bin 500 lira olmalı. Eşim de bence emekliyiz. Yıllarca hizmet ettik. Şuan oldukça zor geçiniyoruz. Zam her türlü gerek ama gelecek olan rakamın da çok mutlu edeceğini düşünmüyorum. Umarım hepimiz için ne doğru ise o olur ne diyelim.

UMUTLARIMIZ BİTTİ
Kadir TAŞ: Emeklinin maaşına zam beklentisi normal. Çünkü biz bir insanın yaşamsı gereken para neyse onu istiyoruz. Tek dileğimizde daha iyi koşullarda yaşabilmek ama bu üzücü bir şekilde gerçekleşmiyor. Umutlarımız bitti.

ZAM BİZE YOK
Haluk BAŞDOĞAN: Ben emekli öğretmenim. Önce öğretmenlere verilen vaatler yerine getirilmeli. Hayal kırıklığına uğratılmaktan psikolojimiz bozuldu. Su, elektrik, doğalgaz,ekmek derken sürekli bir tokat yiyoruz. Geçinemiyoruz. Her şeye yüzde 50 zam ama emekli maaşına gelince nereden kısacaklarını bilmiyorlar. 

RAZIYIZ
Aydın ÇALIŞKAN: Enflasyon rakamı neyse bizim maaşlarımıza da o rakam uygulanmalı. En az yüzde 25 olmalı zaten de aşağısı kurtarmaz çünkü.  Sebze, meyce, elektrik ve doğalgaza zam derken ne yediğimizden anlıyoruz ne de yaşadığımızdan. Emekliler her türlü zama razı. 

TEK MAAŞLA GEÇİNMEK ZOR
Bayram DEMİRTAŞ: Zam oranı en az yüzde 25 olmalı. Tek bir maaşla emeklinin geçinmesi oldukça zor.  Tek maaşa kalmak zaten başlı başına bir problem. Zam konusunda devlet büyükleri ne derse o olacak ama pek de faydalı bir sonuca ulaşılacağını sanmıyorum.

EK İŞ YAPIYORUM
Burhanettin  AKDENİZ : Emeklinin zam  oranı en az yüzde 20 olmalı. İstanbul'da bir üniversitede çocuk okutuyorum. Her ay 2 bin lira göndermek zorundayım. Bunu emekli maaşımla yapamıyorum O yüzden ek iş yaparak ekmek kazanmaya çalışıyorum. Yine de yetmiyor. 

BİR GÜN ZOR BİTİYOR
Demet YÜCE : Enflasyon kadar zam yapsınlar. Herkes son derece güçlüklerle bir günü bitirebiliyor. Pazara bile gidemiyorum artık. Allah herkesin olduğu gibi bizim de yardımcımız olsun. Geçim sıkıntısı almış başını gitmiş.

ORAN YETMEYECEK
Rakıp ÖZKAN : Vermeyecekleri zammın neyini bekliyoruz ki. Oranı 10.64 diyorlar ama buda yetmeyecek. Çünkü her şey çok pahalı enflasyon da yüksek. Şu anda çalışan da çalışmayanda açlık sınırında. Bunu oturup bir düşünmek gerekir.
 
Dilber BAHADIR-Emre ÖNCEL