Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından denetimli serbestlik kapsamında olan hükümlülere ve suç mağduru çocuklara yönelik yürütülen, Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen "Mutlu Yarınlar" Sosyal Destek (SODES) Projesi ile 7 farklı alanda hükümlülere eğitim semineri ve mesleki kurslar düzenleniyor.

Aksaray Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nce hazırlanan proje ile denetimli serbestlik sistemi içinde yer alan kişilerin ülke ekonomisine ve topluma sosyal yararı olan, üretken, girişimci birer birey olarak toplumun huzur ve mutluluğuna katkıda bulunmalarını sağlamak ve insanlar arasındaki onurlu yerlerini almalarına yardım etmek amaçlanıyor. Aksaray Denetimli Serbestlik Müdürü M. Korkmaz Peker, bu proje ile toplum tarafından dışlanmış veya kendini dışlanmış hisseden ve ekonomik zorluklar çeken yoksul çocuklar ile suça sürüklenen çocuk, suç mağdurları, şüpheli ve hükümlülerin toplum içinde ve denetim altında sosyal ortamlarından koparılmadan sorun çözme becerilerini geliştirmesinin sağlanması olduğunu söyledi. Peker, “En önemlisi de yeniden topluma uyumlarını sağlamaktır. Ayrıca bu tür kişilerin kişisel ve mesleki gelişimleri için mesleki eğitim ve kültür, sanat organizasyonları yaparak mesleki, sosyal ve kültürel donanımlarını arttırmak hedeflenmiştir. Yapılması planlanan sanat ve spor kursu faaliyetleri ile onların psikososyal ve kültürel açıdan sağlıklı, kendine güvenen bireyler olarak toplumsal hayata katılımları hedeflenmiştir. Bu hedefler doğrultusunda toplum tarafından dışlanmış veya kendini dışlanmış hisseden ve ekonomik zorluklar çeken suç mağdurları, şüpheli ve hükümlüler ile dezavantajlı sayılan kesime yönelik mesleki eğitim olarak takı tasarımı, arıcılık, bilgisayar işletmenliği kursları düzenlenmeye başlanıldı. Sosyal ihtiyaçların da projeler yoluyla kısa sürede giderilmesini amaçlayan proje çerçevesinde eski hükümlü, suç mağduru ve dezavantajlı bölgelerdeki bayanlara ebru sanatı kursu da verilmeye başlanıldı. Aksaray Adliye Sarayı'nda açılan ebru sanatı kursuna bayanlar büyük ilgi göstermekte olup, bu kurs ile bayanlara ebru sanatını tanıtmanın yanında bayanların sosyal yaşamdaki durumlarını daha etkin kılma ve sosyal-kültürel anlamda yaşam kalitelerini artırmak hedefleniyor. Ayrıca suça sürüklenen çocuk ve dezavantajlı çocukları kötü alışkanlıklardan korumak amacıyla müzik kursları da bu proje kapsamında düzenlenmeye başlanıldı. Bağlama, gitar ve vurmalı çalgılar alanında açılan müzik kurslarına çocuklar yoğun ilgi gösterdi” diye konuştu.

Suça sürüklenen çocuk ve dezavantajlı çocukları kötü alışkanlıklardan korumak amacıyla Aksaray Kültür Merkezi’nde gitar kursu açtıklarını belirten Peker, bu kursa da 15 öğrencinin katıldığını ve kursun iki ay devam edeceğini kaydetti. Halk Eğitim Merkezi’nde açtıkları bağlama ve ritim kursunun da önemli olduğunu belirten Peker, bu kurs sayesinde hem öğrencileri kötü alışkanlıklardan uzak tutmuş olacaklarını hem de kültürümüzün bir parçası olan bağlamayı öğretip türkülerimizi yaşatacaklarını kaydetti. Korkmaz Peker, projenin hayata geçirilmesiyle toplumun dezavantajlı kesimlerinden olan işsiz gençlerin, eski hükümlü ve suç mağduru bayanların istihdama erişimlerinin kolaylaşmasına, yaşam standartlarının yükselmesine, sosyal hayata katılımlarının sağlanmasına ve bölgesel ihtiyaçlara uygun alanlarda nitelikli iş gücünün sağlanmasına katkıda bulunulacağını sözlerine ekledi.