Havaların ısınması ve insanların doğaya çıkmaları sonucunda kene ısırığı vakaları artış göstermektedir.Vatandaşların merak ettiği "kene ısırması belirtileri", "kene ısırması nasıl anlaşılır?", "kene ısırığı tedavisi nasıl olur?"sorularının yanıtı ve kene ısırmalarına ilişkin detaylar yazımızda...

KENE ISIRIĞI NEDİR?

Kene sıcakkanlı canlıların kanını emerek beslenirler. yaklaşık olarak beş bin türü mevcuttur.Açık havada çalılarda, ağaçlarda, yaprak yığınlarında ya da çimlerde bulunan keneler insanların kanını emerek beslenirler. 


KENE ISIRIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Isırık bölgesinde kırmızı bir nokta ya da döküntü

Yüksek ateş

Baş ağrısı

Boyunda sertleşme

Bütün vücutta döküntü

Halsizlik

Kas veya eklem ağrıları

Mide bulantısı

Şişmiş lenf düğümleri

Havale ve titreme nöbetleri


Keneler ilk ısırıklarından itibaren on gün boyunca insan vücudunda kalabildiğinden dolayı bu ısırıkları tanımlamak çoğu zaman kolaydır. Zehirsiz keneler ısırdığında zararsızdır ve belirti göstermeyebilir.

Kene ısırıklarına alerjik reaksiyon gösteren bireylerde çoğunlukla ve kas güçsüzlüğü, reflekslerin zayıflaması veya kaybolması ve ataksi görülebilir. Isırılan bölgede şişlik ya da ağrı, kabarcıklar, yanma hissi, döküntü veya kişide nefes almada zorluk gözlemlenebilir. Ancak ısırıklar ateş yapmaz.

KENE ISIRIĞI FARK EDİLİNCE DOKTORA BAŞVURULMALI

Kene ısırmaları fark edildiğinde hemen bir doktora başvurmalıdır, çünkü kenelerden insanlara ve hayvanlara geçen hastalıklar ağır ve ciddi problemlere yol açabilir. Kene ısırmasından kaynaklanan hastalıklar çoğunlukla ısırmadan sonraki birkaç gün ile birkaç hafta içerisinde gelişir ve çeşitli belirtiler ortaya çıkarabilir. 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN