Mass Effect oynamış olsaydınız muhtemelen oyunun Medi-gel'in gerçek hayatta mutlaka olmasını isterdiniz. Günümüzde yayınlanan araştırmalarda buna benzer bir ürün geliştirildi gibi görünüyor.

MeTro olarak adlandırılan yeni cerrahi tutkal,  esnek ve yapışkan. Böylece kısa sürede yarayı kapatarak zımba ya da dikiş kullanımına ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Diğer yapışkanlara büyük bir alternatif. Ultra elastik materyal ultraviyole ışığa maruz kaldığında 60 saniyede kanamanızı durduruyor. 

Ancak MeTro sadece acil durumlarda ilk yardım için yararlı değil. Ayrıca cerrahi sonuçları geliştirebilir. Araştırmanın baş yazarı Boston'un Northeastern Üniversitesi'nden Nasim Annabi. Doktor, "MeTro formülasyonunun güzelliği, doku yüzeyleriyle temas ettiği anda koşmadan jel benzeri bir faza katılaşması" diyor. 

MeTro, elastik yapısı sayesinde akciğer, kalp, arterler gibi genişleyen yapılara ayak uydurabiliyor. Bu sayede örneğin akciğeri delinen bir hasta MeTro uygulandıktan sonra saniyeler içinde normal bir şekilde nefes almaya başlayabiliyor. Tıp dünyası için yeni bir dönemin kapılarını aralayan cerrahi yapıştırıcı, yapılan testlerde de olumlu sonuçlar sergiliyor.

MeTro'nun yüksek elastikiyeti, yeniden açmak için risk altındaki akciğerler, kalpler ve arterler gibi sürekli genişleyen ve rahatlatan vücut dokularındaki yaraları sızdırmaz hale getirmek için ideal. Bu materyal, sıklıkla ulaşılması zor bölgelerdeki iç yaralarda da çalışıyor ve vücudu çevreleyen sıvıya bağlı olarak diğer sızdırmazlık maddelerinin etkinliğini engelleyen zımba veya dikiş yerine kullanılabiliyor. 

Araştırma, University of Sydney, Harvard Üniversitesi, Northeastern Üniversitesi ve Boston'daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi araştırmacıları ile işbirliği içinde yürütüldü.