Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) ile Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) 'kardeş oda' protokolü imzaladı.

KOTO Başkanı Murat Özdağ ve beraberindeki heyet kardeş oda protokolü imzalamak üzere Muş'a geldi. Muş Havalimanı’nda MUŞ TSO yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan KOTO üyeleri, ilk olarak MUŞ TSO hizmet binasına geçtiler. Burada düzenlenen MUŞ TSO ile KOTO arasında ‘Kardeş Oda’ protokolü imza töreni düzenlendi.

“GEZEN TİLKİ, YATAN ASLANDAN İYİDİR”

Törende ilk konuşmayı yapan KOTO Meclis Başkanı Bülent Karagöz, Muş’a ilk defa geldiğini ama gördüğü misafirperverlik karşısında hiç yabancılık çekmediklerini söyledi. İlleri haritadan görmekle tanınamayacağını ifade eden Karagöz, “Muş’ta çok sıcak bir ilgiyle karşılandık. Burada hiç yabancılık çekmedik. Muş’a daha önce hiç gelmemiştim ama şunu da biliyorum ki, gezip görmediğin yer senin değildir. İlleri haritadan görmekle, bu iş olmuyor. Yine internetten bakmakla buradaki imkanları ve iş dünyası adına neler yapılabileceğini görmek mümkün değil. Mutlaka gezip görmek lazım. Her zaman söylerim, gezen tilki, yatan aslandan iyidir. Gezip görmek, buraları da incelemek lazım ki, karşılıklı işbirliği artsın. Şuna da inanıyorum, paylaşıldıkça artar, bilgimizi tecrübemizi ve imkanlarımızı paylaştığımız sürece mutlaka hepimiz kazanacağız, illerimiz kazanacak, sonuçta da Türkiye kazanacak. Bugüne kadar çok fazla karşılıklı diyalog imkanı olmamış. Batı diye tabir ettiğimiz Türkiye’nin bölümü sanayileşmede almış yürümüş, ama bu taraf da bu konuda mümkün olduğunca bakir kalmış. Şimdi buranın imkanlarıyla, batının imkanlarını birleştirme zamanıdır. Çünkü özellikle bu bölgede yapılabilecek, hem tarım alanında, hem de hayvancılık alanında çok iş var. Yatırımı sadece bu iki konuda da sınırlamamak gerektiği düşünüyorum. Mutlaka yer altı kaynaklarından tutun, işlenebilecek ürünlere kadar, sanayinin değişik dallarına kadar değişik imkanlar vardır. Bizim ticaret amaçlarımızdan biri de hem bunları öğrenmek, karşılıklı olarak nasıl çalışabiliriz, hangi imkanlarla neleri ortaya koyabiliriz. Bunu burada araştırmak için geldik” dedi.

“AYRILIKTA AZAP, BİRLİKTELİKTE BEREKET VARDIR”

KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ ise, ayrılıkta azap, birliktelikte bereket olduğunu söyledi. Oda olarak her zaman bundan yana olduklarını vurgulayan Murat Özdağ şöyle konuştu; “Bu sıcaklığı da zaten MUŞ TSO Başkanımızdan gördük. Bu sıcaklık, sizin içinizdeki sıcaklığın yansımasıdır. Bizim projelerimizin içerisinde ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgeleriyle alakalı bir çalışmamız vardı. Oradaki odalarla neler yapabiliriz, nasıl buradaki odaların, özellikle son dönemlerdeki sıkıntısız, problemsiz yeni gelişen ortamda hemen hızlı bir vaziyette başkaları değil de bunları biz değerlendirmeliyiz. Çünkü başkaları geldiğinde gönüllere değil de ceplere bakarak geliyorlar. Biz millet olarak duygusal insanlarız. Tabii ki ekonomi olmazsa olmaz gibi görünür ama bununla beraber mutlaka bizim duygularımızın da aynı dili konuşup, aynı hissiyatı yaşayan insanlar başka oluyor. Başka ülkeden gelen insanlar, bambaşka bakıyor. Çok ciddi fırsatlar, imkanlar olduğunu gördük.”

“MUŞ 5 MİLYONA HİTAP EDİYOR”

Muş’un merkezi bir il olduğunu ve 5 milyon dolayında vatandaşa hitap ettiğini kaydeden Özdağ sözlerini şöyle sürdürdü; “Buradaki arkadaşlardan bilgi almak, yer altı kaynakları, tarım ve hayvancılıkla ilgili bilgi almak için geldik. Muş, 10 ilin merkezinde görünen bir ildir. Coğrafyayı topladığımızda belki de 5 milyon vatandaşa hitap edecek bir merkez konumunda olduğunu gördük. Bu da bizim için önemlidir. Elimizdeki teknolojik ve bilgi imkanlarının burada tarım ve hayvancılık konusunda nasıl kullanabiliriz. Artık bunun bir ötesi var. Bir ötesini yakalayabilme kabiliyeti oluştu. Biz onlara talibiz. Çünkü müthiş bir Muş Ovası var. Bu Muş Ovası’nda neler yapabileceğimizi, teknoloji ve endüstriye fayda anlamında neler yapabileceği tartışarak, neleri ortaya koyabileceğimize bakmamız lazım.”

“TARIM ÜLKESİYİZ AMA SEBZE İTHAL EDİYORUZ”

Tarım ülkesi olan Türkiye’nin sebze ithal ettiğini ve bunun üzücü olduğunu belirten Özdağ; “Çok acıdır ki, Türkiye, dünyada şu anda sebze ithal ediyor. Ispanak türü sebzeleri ithal ediyoruz ve bunu Fransa’dan ithal ediyoruz. Biz tarım ülkesiyiz, kendi kendimize yetebilen bir ülkeyiz. Onun için ovalarımızı ne teknolojiye ne da sanayi feda etmememiz lazım. Batıya yakın bir yönetim modeli var. Biz buraya daha yakınız. Kapı orada ama ayaklarımız burada. Onun için birçok şeyi duygularımızla ve gerçek verileri ortaya koyarak hep beraber yapabileceğimize inanıyorum. İnşallah bu tören, sadece basın huzurunda imzalamaktan öteye gidecek. Yani protokol imzalayalım, gazetelerde çıkalım, ertesi gün de gidelim olmasın. Bir zamanlarda Türkiye’nin her tarafına temel atıldı ama ondan sonra bu temeller öylece kaldı. Biz böyle kalmış protokoller değil, sürdürülebilen, yenilenebilen ve sonuç getirebilen projeler olsun istiyoruz. Onun için de protokolün içine beraber proje yapılmasını koyduk” diye konuştu.

Toplantının kendisini ciddi anlamda duygulandırdığını vurgulayan MUŞ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Cengiz de; “Biz bunu ticaretten öte kardeşlik olarak düşünüyoruz. Önce kardeşliğimiz pekiştirip, daha sonra sizlerin bilgi ve birikimlerinden faydalanıp Muş’a veya Kocaeli’ne yapabileceklerimizi görüşürüz. Devir teknoloji devri ama biz halen o teknolojiye sahip değiliz. Bu yönüyle, Kocaeli’yle kardeş oda olma protokolü bizim için çok önemli. Devlet buraya gelip 3 fabrika kursaydı ancak bu kadar mutlu olurdum. Gelişiniz ciddi anlamda bizi sevindirdi. Biz bu protokolün sadece imza kalmaması için çalışacağız ve Türkiye’de örnek 2 oda olabiliriz. Bu iyi bir model olabilir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Kocaeli Ticaret Odası ile Muş Ticaret ve Sanayi Odası arasında ‘Kardeş Oda’ protokolü imzalandı. İmza töreninde ayrıca MUŞ TSO Başkanı Fatih Cengiz, KOTO Başkan Murat Özdağ’a bir çift kahve fincanı hediye etti.