Futbolu ilk başlarda sevmeyen, ancak dayılarının futbolcu olması ve sürekli onlarla vakit geçirmesi üzerine zamanla futbola zamanla gönül veren Hakkı Bayrak, böylece Samsunspor yolculuğuna da başlamış oldu. Hakkı Bayrak, şampiyonluk sevinçlerini, küme düşme acısını, en önemlisi de o unutulmaz, hiç unutulmayacak KARA GÜN'ü Samsun Gazetesi'ne anlattı.

FUTBOLCU DAYILARI ONA İDOL OLDU
Futbol hayatına Samsun Demirspor'da başlayan Hakkı Bayrak, ilk başlarda futbol oynamak istemediğini, ancak dayılarının futbolcu olması ve sürekli onlarla vakit geçirdiği için bu sporu zamanla sevdiğini söyledi. "Tabi ki her şey bir tesadüf. Ben iyi bir basketbol oyuncusuydum, futbol oynamayı hiç düşünmüyordum" diyen Bayrak, o günleri, "Basketbol oynarken okul dönemlerinde futbolda sınıf maçları düzenlenmişti. Sınıf maçlarında oynamaya başlayınca o günde bizi seçmeye gelen eski Samsun amatörünün duayenlerinden rahmetli Selahattin Durmuşoğlu, onun da demek ki hoşuna gitmiş ki, beni de takıma  dahil etti ve orda ben amatör olarak Samsun Demirspor takımında 1976 yılında futbola başladım" sözleriyle anlattı.

ANKARAGÜCÜ NİYET, SAMSUNSPOR'A KISMET
Samsun Demirspor'dan, Samsunspor'a yükselişine değinen Hakkı Bayrak, "Tabi yükselmek kolay olmuyor. Çok çalışmayla ve mücadele ile oluyor. Bu süreçte futbola Samsun Demirspor'da başladıktan sonra biz hiç yenilmeden Türkiye 2’ncisi olduk. Şu anki statüde olsa Samsun Demirspor 3. Lig'e çıkardı. O zaman ki statü çok farklıydı 3-4 tane grup geçiyorsun, takımlar çok kuvvetli tabi. Sonra gittiğimiz maçlarda dikkat çektik demek ki yine Demirspor’un bağlantısı olan Ankara Demirspor takımına transferimi gerçekleştirdiler. Buradan yine rahmetli Selahattin Durmuşoğlu’nu rahmetle anıyorum katkısı çok büyüktü, kendisi de o zaman Demirspor’da ve Devlet Demiryollarında çalışıyordu. Bende o dönem başarılı bir sezon geçirdim ve lig bitti. Başarılı geçen bir dönemin ardından bana Ankaragücü talip oldu. Hatta o zaman takım arkadaşım vardı, lakabı Şeytan Metin, onunla birlikte Ankaragücü ile transfer görüşmesine gidiyorduk. O dönem Samsunspor’dan gelen yönetici ağabeylerimiz durumu öğrenince bizi taksiye koydular ve Samsun'a geri getirdiler. Geldiğimizde Samsunspor takımı ligden düşmüştü o zaman. Bir sene oynadıktan sonra 2. sezonumda Samsunspor'u bir üst lige çıkarmıştık" diye konuştu.

'AİLE DESTEĞİM BİLE YOKTU'
Hakkı Bayrak, şöyle devam etti:

"Futbolu ilk başlarda sevmesem de, sonradan alıştım ve sevmeye başladım. O dönemler ailemde futbolcu dayılarım vardı. Ankaragücü'nde oynamış, Trabzonspor'da oynamış dayılarım vardı. Onları izledikçe ve onlarla vakit geçirince futbolu daha çok sevmeye başladım ve bu beni futbola itti. Futbolcu olmayı çok istedim ve oldum da. Azim ettim, mücadele ettim ve başardım. Benim herhangi bir şekilde desteğim veya arkamda aile desteğim yoktu. 

BABA TOKADI VE SOBADA YANAN AYAKKABILAR!
Şöyle bir anımı anlatayım. Bir gün Ramazan ayıydı  oruç tutuyordum , okuldan sonra da antrenmanlara giderdim , antrenman bitti eve geldim oturduk top patlamasını bekliyorum. Top patladıktan sonra  gayretle iki bardak su içtim. Babam antrenmana gittiğimi anlayınca bana tokat attı. 'Yine mi antrenmana gittin?' diye sert bir şekilde bana tokat attı. Ardından futbol  ayakkabılarımı sobaya attı ve yaktı. Hatta ben ilk profesyonel olduğumda kaçarak Ankara’ya gittim ve imzayı attığımdan haberi yoktu babamın. O dönemler derslerim de çok iyiydi, farklı alternatiflerim vardı ve babam okumamı çok istiyordu ama ben futbol oynamayı çok istedim, çok arzuladım. 

Şansımı denemek istiyordum, olmazsa olmaz diyordum. Aileme saygısızlık yapmak istemezdim ama kesinlikle bu yolu kendim seçmeliydim. İyi bir karar verdiğimi düşünüyorum ki 15 yıl  profesyonel futbol oynadım. Yani destek olmadan yükselebildiğim kadar yükseldim."

'KAZA ANI HAFIZAMDAN ÇIKMIYOR'
"Samsunspor'da herşeyi yaşadım" diyen Bayrak, devamında şunları söyledi:

"Evet, herşeyi yaşadım. Başarıyı, şampiyonluğu, küme düşmeyi yaşadım. Hüzünü yaşadım, ölümü yaşadım, kazayı yaşadım. 1989’da Samsunspor’un yaptığı kazada vardım ben, ölümü orda yaşadım ben. Muzaffer Badallıoğlu yanımda öldü benim. Tomic yanımda öldü. Futbolla ilgili akıla ne geliyorsa onları yaşadım ben. O dönemde kazanın üzerimde bıraktığı duygusal izler kolay geçmedi. Hiç bir zaman geçmeyecekte. Günlerce uyuyamadım, Uyuduğumda arkadaşlarım gözümün önüne geliyor. 1 buçuk yıl boyunca hep kazayı hatırladım. Hiç hafızmdan çıkmadı. O kazayı birebir gören benim. Herkes yaşadı kazayı ama ben gördüm."


HİÇ DİNMEYECEK ACI:

Samsunspor'un 20 Ocak 1989 tarihinde yaşadığı ve Türk Futbol Tarihi'ne KARA GÜN olarak geçen unutulmaz kaza, Hakkı Bayrak'ın hayatının da dönüm noktası. Eski efsane futbolcu, "Benim yanımda hayata gözlerini kapadı" dediği Muzaffer Badaloğlu'nu her yıl ölüm yıl dönümünde mezarı başında anmayı ihmal etmiyor.

'İSMAİL UYANIK SAHİPLENDİ, TÜM ŞEHİRE MORAL GELDİ'
Samsunspor için 2017-2018 sezonu çok hüzünlü bir şekilde bittiğini söyleyen Hakkı Bayrak, "Bir alt lige düştük. Bunun akabinde, İsmail Uyanık Samsunspor'u sahiplendi. Bu durum tüm şehrin ve bizlerin moralini yükseltti. İsmail Uyanık'ın gelmesi takım içinde bir artı. İyi bir dost, iyi bir yönetici ve iyi bir lider. İsmail Uyanık'ın isteyip de koparamayacağı bir şey yoktur. Bizde onu destekliyoruz. Yaptığı çalışmaları uzaktan takip ediyoruz. Gerçekten Samsunspor için önemli çalışmalar yapıyorlar. Yapılan transferleri takip ediyorum. Hepsi dört dörtük. Fakat şu var. Maç oynanmadan kazanılmadığı için şuan diyemiyuorum ki her sene bir üst lige çıkarız. Şuan yapılan transferler kağıt üstünde bizi direkt şampiyonluğa taşıyacak isimler. Fakat dediğim gibi maç oynanmadan kazanılmadığı için bir şey söyleyemeyiz. Fakat tüm kalbimizle Samsunspor'u destekliyoruz" dedi.

Haber:Onur EROL - Kenan KAYA