İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, CHP Milletvekilleri Neslihan Hancıoğlu ve Kemal Zeybek ile İYİ Parti Milletvekili Bedri Yaşar, Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin bölgeyi kalkındıracak bir hat olduğunun altını çizerek, acilen harekete geçilmesi için iktidara çağrıda bulundu. 

İSTİMLAK BEDELİNİN YÜKSEK OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Samsun-Sarp Demiryolu hattı ile ilgili "Bizim baştan beri düşüncemiz sahilden gelecek bir hattın kurulmasıydı ama ilk fizibilite de Samsun'dan Sarp'a kadar ciddi istimlak bedeli ortaya çıktığı için iller doğrudan içeriden hatlarla bu demiryolunu alacak" demişti. Usta, Samsun'un projeye dahil olmasının önemini vurgularken, Hancıoğlu ise "Karadeniz Bölgesi'nin kalkınmasını, bir ‘lojistik üs’ olmasını sağlayacak bir tek ulaştırma projesi vardır, o da Samsun-Sarp Demiryolu Projesi’dir" dedi. Zeybek de Meclis'te konuyu gündeme getireceğini belirken, Yaşar ise hattın acilen projelendirilmesi gerektiğini söyledi. 

SAHİLDEN YAPILMASI DOĞRU OLUR

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Hattın sahilden yapılması daha doğru olur. İç kesimden bunun yapılmasını doğru bulmuyorum. Ama Samsun bu projenin içinde olduğu sürece sorun yok. Samsun'un bu projede olması çok önemli. Samsun, bölgenin üretim potansiyeline sahip en güçlü il. Doğu komşularımızla, ihracatı mümkün kılacak şekilde olması lazım projenin" dedi. 

27-vekiller (1)

TERCİH YAPILMAMALI 

"Karadeniz bölgesinin kalkınmasını, bu bölgenin bir ‘lojistik üs’ olmasını sağlayacak bir tek ulaştırma projesi vardır, o da Samsun-Sarp Demiryolu Projesi’dir" diyen CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, şunları söyledi:  

"Bu projeyi 'yüksek istimlak maliyeti' bahanesiyle hayata geçirmemek, bütün Karadeniz’e ihanet etmektir. Bu iktidar, milyonlarca yurttaşımızın hizmet alacağı, milyarlarca dolarlık ihracat hacmine sahip olacak bir demiryolu projesini ihtiraslarına, küçük hesaplarına kurban etmektedir. Sahil hattındaki bütün illerin sivil toplum kuruluşlarına, iş dünyasını temsil eden kuruluşlara, planlama uzmanlarına, bilim insanlarına göre; Samsun-Sarp Demiryolu Projesi, bu bölge için büyük bir atılım projesidir ve tek gerçekçi ve rantabl projedir. Hal böyle iken bu atılım projesine engel olmak; Samsun’umuzun ve Samsun’dan başlayarak Sarp sınır kapısına kadar olan sahil şeridindeki bütün kentlerin gelişmesine, yatırım çekmesine, birer cazibe merkezi haline gelmesine engel olmaktır. Trabzon-Erzincan demiryolu hattıyla Samsun-Sarp Demiryolu hattı, birbirinin alternatifi değildir. Her iki hat da hayata geçirilmelidir ve her ikisi de en verimli şekilde çalıştırılabilir. Bu iktidar bir tercih yaparak, Samsun’dan başlayarak Sarp sınır kapısına kadar olan bölgedeki bütün illerimizin beklenti ve menfaatlerini yok saymıştır."

ÖNCELİKLİ BİR YATIRIMDIR

Samsun-Sarp demir yolu hattına öncelik verilmesi gerektiğini kaydeden CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, "Yapılması gereken öncelikli yatırımdır. Samsun-Sarp tabiki yapılması gerekiyor. Bu proje ipekyolunu Rusya'ya bağlayacak. Samsun'da deniz taşımacılığı üst seviyededir. Ama Samsun'dan Sarp'a kadar olan tren yolu hattı da mutlaka yapılmalıdır. Ama ben bunu yapacaklarını sanmıyorum. Samsun kıyı bölgesinde 20-50 kilometre gidebilecek yük taşımacılığı kenti önemli ölçüde olumlu etkileyecektir. Samsun-Sarp hattını sahilden, iç bölgeye alırlarsa istimlak bedelleri ve maliyet yükselecektir. İç kısımlara geçilirse, tarım arazileri ve yerleşim yerlerini çok büyük oranda etkileyecektir. Samsun için önemli bir projedir. Mevcut güzergah üzerinden yapılmalı bu proje. Meclis'te bu konuyu gündeme getireceğim" diye konuştu. 

BİR AN ÖNCE PROJELENDİRİLMELİ

Samsun-Sarp hattının yapılması gereken acil bir proje olduğunu dile getiren İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar da şunları söyledi: "Bir proje yapılırken fayda maliyeti analizi sadece kamulaştırma üzerinden yapılmaz. Şu an Samsun-Sarp hattı ile ilgili bir mevki projelendirilmediği için bir şey diyemiyorum. Ne kadar tünel yapılacak belli değil. Samsun- Sarp demiryolu elzemdir Bu proje için bulunduğu konum itibari ile en uygun il Samsun'dur. Bu hattın biran önce projelendirilmesi gerekiyor. Hem ülke hem Samsun için bu yatırım acil ihtiyaçtır. Bu siyaset değil ekenomik gerekliliktir. Biz bu yatırımın öncelenmesi gerektiğini söylüyoruz." 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.