Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan ve Eshab-ı Kiram'dan olan Abdurrahman Gazi Türbesi, Ramazan ayı boyunca ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Diğer günlerde olduğu gibi Ramazan ayında da kutsal mekanlara akın eden vatandaşlar, doğal güzelliğinin yanında manevi atmosfere de sahip olan türbede bol bol Kur'an-ı Kerim okuyup, dualar ediyor. Türbeyi ziyarete gelen vatandaşlar, bu mübarek ayda sık sık Abdurrahman Gazi Türbesi’ni ziyaret ettiklerini belirterek, çevre il ve ilçelerden de yoğun ziyaretçi akını olduğunu söylediler. Türbeye, ilçe halkının yanı sıra Van, Muş, Siirt, Ağrı ve Diyarbakır gibi illerden de gelen ziyaretçiler, yaptıkları ziyaretle manevi haz alarak ilçeden ayrıldıklarını ifade ettiler. Ziyaret ettikleri türbelerde Kur'an-ı Kerim okuyan vatandaşlar, bol bol dua ediyor. Türbeyi sürekli ziyarete gelen vatandaşlardan Salih Kordağan, Abdurrahman Gazi Hazretleri’nin türbesini sürekli ziyarete gelerek dua edip Kur’an okuduklarını belirterek, “İsmi dünyaya yayılan büyük bir zat ve Peygamber Efendimizin (S.A.V) sancaktarıdır. İslamiyete büyük faydaları olmuştur. Ülkemizde Abdurrahman Gazi Hazretleri gibi birçok zat var. Bu zatların da bilinip tanınması gerekiyor. Biz de Abdurrahman Gazi Hazretleri’nin türbesini ziyaret ederek hem dua ediyor hem de Kur’an-ı Kerim okuyoruz” dedi.

Türbeyi ziyaret eden vatandaşlardan Maşallah Yıldırım ise, "Evimiz buraya yakın olduğu için şanslıyız. Çünkü hemen hemen her gün Sahabe kabrini ziyaret ederek dua ediyor, burada Kur’an okuyoruz. Huzur buluyoruz” dedi.

Türbe ziyaretine gelen ilçe esnaflarından Erhan Akarsu ise, Abdurrahman Gazi Türbesi’nin Ahlat’ın en güzel yerlerinden birinde olduğunu ifade ederek, normal günlerde olduğu gibi Ramazan ayında da oldukça ziyaretçi geldiğini söyledi. Akarsu, "Bilindiği gibi Abdurrahman Gazi Hazretleri Muaz bin Cebel'in oğludur. Ahlat’ta şehit düşmüş Sahabe-i Kiram’dan biridir. İlçemizde olduğu gibi Türkiye'nin her yerinden buraya gelerek sahabe kabri ziyaret edilir. Kur’an okunur, dualar edilir. Tabi bizler Ahlat’ta olduğumuz için daha sık geliyoruz. Sahabe kabrini de sık sık ziyaret ettiğimiz için daha şanslıyız. Türbede, Hz. Ömer döneminde, 641 yılında bölgeyi fethetmekle görevlendirilen El-Cezire Komutanı İyaz Bin Ganem komutasındaki İslam Ordusu ile Doğu Anadolu'ya sefere çıkan Peygamber Efendimiz (S.A.V) sancaktarı Muaz bin Cebel'in oğlu Abdurrahman Gazi yatmaktadır. Abdurrahman Gazi Ahlat'ın ele geçirilmesi sırasında şehit düşer ve şehit olduğu yerde türbesi yapılır. Abdurrahman Gazi Türbesi, 1974 yılında Ahlat taş ustaları tarafından aslına uygun bir şekilde yeniden restore edilmiştir" dedi.