Samsun'un tek uydu televizyonu Kanal S'de her hafta Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Kınaş'ın sunumuyla ekranlara gelen 'Samsun'dan Dünya'ya Sağlık' programına konuk olan Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, görme bozuklukları ve katarakt hastalığının ne olduğu ve tedavisini hakkında önemli bilgiler verdi.

KATARAKT NEDİR? DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

Göz hastalığı olarak katarakta sık rastlanıldığını belirten Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, "Katarakt en sık karşılaşılan, en çok cerrahi operasyon yapılan göz hastalığıdır. Kataraktta gözümüze gelen ışınların göze yansımasını sağlayan 2 temel göz dokumuz bulunmaktadır. Bunlardan birisi kornea diğeri de lenstir. Bu iki tabaka ışınları kırar ve görmemizi sağlar. Bu iki temel göz dokularında sorun varsa kişi bulanık, puslu dumanlı net göremeye başlar. Biz buna katarakt sorunu diyoruz" diye konuştu.

KATARAKT HASTALIĞI HANGİ YAŞTA BAŞLAR? DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

Katarakt hastalığının her yaşta görülebilen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, "Katarakt yeni doğanda bile görülmektedir. Ancak sıklıkla 50 yaş üzerinde görülmektedir" ifadelerini kullandı. 

KATARAKT HASTALIĞI NEYE BAĞLI GÖRÜLMEKTEDİR? DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız,  birçok faktöre bağlı gelişebilen katarakt hastalığının yeni doğan bebeklerde genetik, kalıtsal, aile öyküsüyle oluştuğunu aktardı. Beyazyıldız, kataraktın yetişkinlerde ise, genelde çevresel faktörler, sigara, diyabet, gün ışığına ve kimyasala fazla maruz kalma gibi etkenlerin neden olabileceğini anlattı. 

ÇOCUKLARDA KATARAKT TEŞHİSİ NASIL KONULUR?  DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

Çocuklarda düzenli göz kontrollerinin yapılması gerektiğinin altınız çizen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, kontrollerde geç kalındığı taktirde göz tembelliği oluşabileceğini belirtti. Yetişkinlerde de bu durumun kalıcı olmadığını vurguladı.

KATARAK HASTALIĞI SADECE AMELİYATLA MI ÇÖZÜLÜR? DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

"Katarakt hastalığının tıbbi medikal bir çözümü yoktur" diyen Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, "Ameliyatla tedavi edilmektedir. Erken tanı önemlidir. Ameliyatların komplikasyonları riski azalmaktadır. Ameliyat sonrası görme çok büyük oranda güzelleşmektedir. Ameliyat süresinin çok kısa ve lokal anestezi ile ameliyat yapılmaktadır" ifadelerini kullandı. 

KATARAKT AMELİYATI SONRASI HASTANEDE YATILIYOR MU? DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

Katarakt ameliyatlarının ortalama 10-15 dakika sürdüğünü aktaran Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, gelişen teknoloji ile birlikte hastanede yatmadan hastanın uygulama sonrası günlük işlerine devam edebileceğini söyledi. 

İKİ GÖZDE KATARAKT HASTALIĞI VARSA AMELİYAT AYNI GÜN OLUR MU? DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

İki gözde de katarak teşhisi konduğunda ameliyatın aynı gün yapılıp yapılmayacağı sorusuna cevap veren Doç. Dr. Beyazyıldız, "Aynı anda iki göze de ameliyat yapılabilir. Fakat mesleki olarak biz, iki göz arasındaki ameliyatlarda 3 gün ara veriyoruz "dedi. 

KATARAKT AMELİYATINDA DIŞARIDAN GÖZE MERCEK TAKILMAK ZORUNDA MI?  DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

Katarakt ameliyatının hastanın daha iyi görmesini sağlamak için yapılan bir ameliyat olduğunu belirten Doç. Dr. Beyazyıldız, "Bu sebeple ameliyatta gözün içindeki mercek alınır, oraya hastanın cisimleri görebilmesi için retinaya iletim sağlayan suni mercek konulur. Ameliyat, 25-30 yıldır bu yöntemle yapılmaktadır. Bu merceklerin çeşitleri bulunmaktadır. Ameliyatın başarısını mercek kalitesi ve mercek tipinin belirlediğini kaydeden Doç. Dr. Beyazyıldız, "Biyomedikal mühendisliğin gelişmesiyle akıllı mercekler üretildi. En son teknoloji olan trifakal akıllı mercekler sayesinde hasta gözlük ihtiyacı olmadan sorunsuz görme sağlayabiliyor. Doğru hastaya doğru mercek uygulanmalıdır" dedi. 

GÖZ ÇİZDİRME (LAZER OPERASYONU) NEDİR? DOÇ. DR. EMRULLAH BEYAZYILDIZ KANAL S  TV EKRANLARINDA AÇIKLADI

'Göz çizdirme' olarak bilinen lazer işlemine değinen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız, "Gözün dış kısmına uygulanan göz çizdirme operasyonu uzak ve yakın sorunlarını giderir ve akıllı mercek uygulanmaz. ikisi arasında temel nokta; hastanın durumu ve özellikle yaşına bağlıdır. 20-40 yaş arasında gözlükten kurtulmak isteyen hastalara lazer, 40 yaş üstüne ise akıllı mercek tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.